От х:

Днес в x:

21 °C

Дружба “Родина”:Обединяваме българите,независимо от религията

Петко Колев

Петко Колев, секретар на Дружба „Родина“, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Колев, на 1 ноември се навършват 4 години от възстановяването на Дружба „Родина”. Какви са резултатите от дейността на организацията за този период?
Петко Колев: Организацията вчера проведе редовното си годишно общо събрание и отчете своята работа. Може да се каже, че вече има клонове в Централни, Източни и Западни Родопи, в Тетевенско, село Бели извор като организационно структуриране. На второ място по наша оценка имаме една повишена чуваемост на проблема, с който се занимава организацията, а именно обединяване на българи с различни вероизповедания, уважаване и толерантност към религията на другия и обединяване под българско знаме, под българско име. На трето място – струва ни се, че има една по-голяма вече аудитория сред журналистическите среди. Знаят организацията, следят нашите изяви. Като цяло като че ли не даваме повод за критични и недоброжелателни коментари. Освен това, тази година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прецени, че термините „македонско малцинство” и „помашко малцинство” по отношение на България в постмониторинговия доклад за България на ПАСЕ трябва да отпаднат. Това означава, че ПАСЕ не вижда такъв проблем в България въпреки опитите на някои хора и организации да го произведат като накърняване на човешки права, невъзможност да се изповядва религия, да се носят каквито искат имена. Обективно е преценено от международната общност, че това не е валидно за нашата държава. Не можем да кажем ,че сме достигнали максимално покритие на нашето присъствие, но много млади хора в различни части на страната вече знаят за организацията и като че ли принципите, на които тя е изградена и за които се бори, са общоприети.
Фокус: Какво Ви предстои?
Петко Колев: Предстои ни да направим още по-ясна физиономията на нашата организация в журналистическите среди. Това и отчетохме – малко стихийно, не съвсем организирано присъстваме пред погледа на Вашите колеги. Трябва по-осезателно да бъдем там, за да разясним същината на нашата работа. Иначе много хора са чували за организацията. Предстои ни да се доизгражда тази клонова мрежа по примера на старата Дружба „Родина”. Предстои ни да водим по-интензивни разговори с представители на двете вероизповедания – християнското и мюсюлманското, като им предлагаме нашия модел на общежитие. Предстои ни още в общините, в които присъстваме, да разговаряме по-активно с администрациите на общините, кметовете, общинските съветници. Предстои ни част от клоновете ни да бъдат стабилизирани като състав, като организационна дейност понеже в началния период някои структури възникваха малко стихийно. В такава посока. А и се чудим дали да предложим и на международната общност този добър модел, който предлага Дружба „Родина” в България. Знаем, че такива общежития и такива проблеми на съжителството съществуват в цяла Европа, за света не говорим. Защо пък да нямаме една по-активна позиция по отношение на тях, по-силно присъствие в международен план. Трябва, разбира се, да опонираме в известна степен на разни лица и организации, които не се свенят да занимават международната общност с откровени фалшификации по отношение на проблемите, които има в държавата. Да, проблеми има, но те не са в такава степен, такава острота, каквато някои се мъчат да ги представят и вече оттук да извличат някакви дивиденти, свързани със собственото им политическо битие. 
Фокус: Ще представите декларация за истината за българските мохамедани. Може ли да ми обясните в какво се изразява вашето становище?
Петко Колев: Ще представим декларация, свързана с въпроса за имената като такива – промяната на имената, натиск за промяна на религиозна принадлежност. Декларация в този вид. А за другата декларация, за която питате, общото събрание реши в момента да я задържи, за да я обогати с допълнителни факти във връзка с разни фалшификации, откровени лъжи, които се разпространяват в хиляди тиражи в разни видове книжки. На по-късен етап организацията ще обяви и тази своя позиция и вероятно това може да стане и на специална пресконференция в близко бъдеще. 
Мария КАЛОЯНОВА


Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини