От х:

Днес в x:

Харманлийски аптеки спасиха бебета на безпарични бежанци

Поредната група бежанци пристигна днес по обед в Харманли

Две харманлийски аптеки са дали безплатно лекарства за болни бебенца в бежанския център в Харманли. Пеленачетата настинали, но родителите им нямали пукнат лев за лекарства. Доставянето на подобни неща от първа необходимост се осъществявало от социалните, но бежанците си плащали. Голяма част от хората в лагера обаче били не само без документи, но и без лев в джоба.

Службите обаче нямали бюджет за подобни разходи. За да спасят ситуацията, социални работници тръгнали из местните аптеки с молба да вземат лекарствата, а да ги платят по-късно. На всеки бежанец се полагат по 65 лв месечно помощ от държавата.

Като чули че става въпрос за деца, от две аптеки категорично отказали да вземат пари и дали лекарствата безплатно. Разрешение за това дали собственикът на едната и управителят на другата аптека. По информация на Haskovo.net става дума за едноличен търговец и национална аптечна верига. Благодарение на тях били обезпечени необходимите антибиотици, нурофен, капки за нос и други илачи.

Случаите обаче ще зачестяват, защото децата в лагера в Харманли са много. В първата партида от 54-има души, настанени в петък срещу събота, е имало 24 деца. В момента мъниците са не по-малко от 70-80, тоест повече от 1/3 от общо 203-та в центъра за временно настаняване.

Днес в 11 часа бе доведена поредната група. Тя е от 36 души. 4 дни след откриването на лагера, капацитетът му от 450 души е изпълнен почти наполовина.

Утре хасковското БЧК ще достави дарения на стоки от първа необходимост за децата - памперси, сухо мляко, дрехи и мокри кърпички.

Г. Христов

Значителна част от хората в центъра са деца, включително и пеленачета

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини