От х:

Днес в x:

Забраняват опасния язовир край Стамболийски, местните на бунт

Жителите на Стамболийски скочиха да бранят опасния язовир край селото. Слух за премахването на водоема провокира небивали брожения сред местните. „Искат да го направят пасище“, опасяват се те. Във връзка с това в Стамболийски организираха подписка за запазването на язовира. Почти 200 души от селото вече са сложили парафа си в защита на водоема. Настояваме да се отпуснат средства, за да се отстранят нередностите по съоръжението“, обясни един от недоволстващите - Георги Димитров.

Ситуацията с наглед малкия язовир е доста сложна. Според местните той е е строен още през 1958 година и бил собственост на ТКЗС-то. С ликвидирането на кооперацията обаче започва спор за собствеността, която и досега не е изяснена. Преди близо месец от община Хасково изпратили уведомление до Министерството на земеделието за изясняване на случая. Все още обаче очакваме отговор, обясни зам.-кметът Златимир Желев.

Междувременно обаче язовир „Стамболийски“ бе обявен за един от 43-те потенциално опасните водоема в страната. Нарочна междуведомствена комисия, назначена със заповед на и.д. областен управител на Хасково го посочи като опасен. Една от тръбите е запушена, макар че изпускателният кран работи, казаха местните. От Министерството на околната среда и водите пък изпратили разпореждане от 9 март т. г. да се отнеме разрешителното за ползване на язовира, докато не се отстранят нередностите. Проблемът обаче е, че това трябва да стори собственикът на съоръжението, а никой не признава, че водоемът е негов.

Анета Кутелова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини