От х:

Днес в x:

МВР се разделя с бизнес за 10 млн. лева

Вътрешното министерство реши да се откаже от монопола на производството на регистрационни табели. На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която кани всички фирми от Европейския съюз да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е за 10 млн. лв. без ДДС.

Отварянето на офертите ще стане пред медиите на 15 ноември. Изпълнението на поръчката ще започне от 20 февруари и ще е за срок от една година. В конкурса могат да участват еднолични фирми и консорциуми, които могат да докажат, че през последните три години са извършвали тази дейност и са имали приход от нея не по-малко от 10 млн. лв. годишно. 

До момента регистрационните табели в България са монопол на МВР и на подопечната му фирма „Безконтактни мултиплекторни вериги” ЕООД. Фирмата има 6 511 000 лв. приходи за 2009 г. от продажба на услуги, сочи отчетът , получен от в. „Труд” по Закона за достъп до обществена информация. През 2010 г. дружеството е взело 5 155 000 лв. а през 2011 г. сумата е със 100 000 лв. по-малко. Общо приходите за всички дейности на фирмата за посочените години са около 19 млн. лв., а разходите варират около 16 млн. лв. Фирмата стана скандално известна с това, че дарява постоянно МВР с пари и автомобили и по този начин се заобикаля обявяване на обществени поръчки.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви през лятото, че дружеството ще бъде ликвидирано и табелите ще се изработват след обществена поръчка. Според броя на обявените регистрационни номера и прогнозната стойност на поръчката става ясно, че МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. - за двойка табели и талон. 

Експерти смятат, че в КАТ прибират около 40-45 лв. за новите номера. За сравнение в Германия получаваш регистрация на колата в полицията, отиваш във фирма, която срещу 8 евро ти прави номерата. Поставянето става от водача на автомобила с по две винтчета на номер. От обществената поръчка не става ясно дали след 20 февруари2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини