От х:

Днес в x:

Започна делото за отравянето на Тургут Йозал

Съд в Анкара започна задочното дело срещу турски генерал от за­паса за предполагаем опит за убийство чрез отравяне на президен­та Тургут Йозал, кой­то почина през1993 г.

Бившият бригаден генерал Лебент Ерсьоз не се я6и на първото заседание на съда по здра6осло6ни при­чини. Той е единственият подсъдим по де­лото. Бившият офицер вече беше осъден през лятото на 22 години и 6 месеца зат­вор по реди­ца дела за заговор срещу турското ислямиско  правителст­во.

През април турски съд реши да повдигне обвинение срещу Ерсьоз по дело­то "Йозал", за да не бъ­де то прекратено по давност 20 години след случилото се. Тя­лото на Йозал беше ексхумирано през ок­томври м. г., като ня­кои членове на семейс­твото му заявиха, че той е бил отровен.

Официално бившият президент почина от сърдечна криза на 65 годишна възраст. Аутопсията не позволи да се стигне до опре делено заключение, но прокуратурата съобщи, че смята да продължи разследването

Обвинителният акт срещу Левент Ерсьо се основава на искове те на вдовицата и на сина на бившия държавен глава. Той обвинява генерала, че е направил опит за убийство на президента опит, който може би завършил с престъпление, изискващо доживотен затвор.

Адвокатът на ответника поиска от съдиите да предявят обвинение и срещу Семр Йозал, вдовица на покойния президент, като заяви, че тя играела ключова роля в таз процедура. Тургут Йозал, който беше премиер от 1983 г. до избирането му за президент през ноември 1989 г., оцеля през 1988 г. при опит за убийство, извършен от турски националист. Следващото заседание н съда е насрочено за декември.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини