От х:

Днес в x:

Ще плащаме ли втора здравна вноска?

В контекста на дискусиите по новата здравна стратегия се заговори за промяна на настоящия здравноосигурителен модел. Министърът на здравеопазването Таня Андреева коментира въвеждането на втори задължителен стълб на здравно осигуряване, при условие че в системата има достатъчно ресурс.

Целта е пациентите да получават достъп до повече здравни услуги, като се „надгради“ базисният пакет, плащан от здравната каса, или да се уреди финансирането на един вид „екстра здравен пакет“.

„Втори стълб ще дофинансира екстрите”, аргументира се здравният министър Таня Андреева. „Необходим е от гледна точка на конкуренцията и на избор на кого да се доверят пациентите“, смята тя. По нейни думи това е един вид надграждащо здравно осигуряване допълнително във втори стълб, което ще гарантира „доста екстри, които има в болничното лечение например“.

Идеята беше подкрепена и от заместник-министър Бойко Пенков, според когото въвеждането на втори задължителен стълб е пример в доста страни в Европа и ще бъде „нещо полезно“. „Във втория стълб се включват частни здравноосигурителни компании, които предоставят здравноосигурителни пакети. Те могат да бъдат диференцирани според нуждите на хората, ще може да се договаря пакет от услуги за всеки пациент“, смята заместник-министърът. „Имаме цялата експертиза и сме готови да го осъществим и да се вземе политическо решение в тази посока“, категоричен е Пенков.

Необходим ли ни е втори стълб на здравно осигуряване? Кога може да се случи, как ще се мотивират хората да правят втора здравна вноска? На тези въпроси Investor.bg потърси коментар от експерти.

В момента всякакви дискусии за втори стълб са абсолютно несъстоятелни, смята Деница Сачева, председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Доброволните здравноосигурителни фондове бяха унищожени миналата година с промени в Закона за здравното осигуряване, след като 12 години бяха посветени на тяхното създаване и развитие. ГЕРБ преобразува тези фондове в застрахователи, което бетонира монопола на здравната каса.

Експертът обяснява, че застраховане и осигуряване са две фундаментално различни понятия. При застраховането фондовете покриват разходи, които пациентът вече е направил, не контролират качеството, освен това селектират риска. Опазването на здравето не е тяхна работа, тяхна работа е плащането на щетата. Нито един общ застраховател в Европа не се занимава със здравно осигуряване, защото това е твърде специфична дейност, коментира Сачева.

В момента темата за т. нар. „втори стълб“ отново се повдига с непознаване на миналото и без визия за бъдещето, смята експертът. Правителството на Пламен Орешарски е притиснато от изискването на Европейската комисия България да предложи Национална здравна стратегия до края на декември 2013 г., иначе здравната система няма да получи средства за следващия програмен период.

Няма съмнение, че единствено пазарните механизми, които отричат монопола, са средствата за оптимизация на разходите и повишаване на качеството. Във всяка пазарна икономика е важно да няма монополи и да има конкуренция. Даже в страните с развито пазарно стопанство има антитръстово законодателство, което не позволява концентрация на повече от 35 процента в ръцете на един изпълнител.

Говори се така, все едно демонополизацията е държавата да създаде втора каса?! Това са абсурдни неща. А и как изобщо може да се повдига въпросът с увеличаване на здравната вноска при положение, че вноската преди четири години беше увеличена с 2%, а качеството за тези четири години беше намалено поне с 200%, попита риторично експертът.

Подобна позиция застъпи и Петко Салчев, директор „Класификационни системи” в Националния център по обществено здраве и анализи. Като уточни, че темата за втори стълб е въпрос на дискусии, той посочи, че възможността е изчерпана още миналата година с преобразуването на здравноосигурителните дружества. В момента пакетът, който се предлага, е застрахователен, а не здравен. Следва да се преобразуват пакетите, смята Салчев.

Той принципно подкрепя създаването на втори стълб на здравното осигуряване, но след като се уреди въпросът със задължителното и се уточни какъв пакет ще се покрива. В момента базовият пакет е абсолютно нереален, защото покрива на практика всичко. Трябва да се помисли дали от сегашния задължителен пакет не трябва да се извадят някои по-редки и скъпи дейности, смята Петко Салчев.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини