От х:

Днес в x:

32 °C

Хасково на дъното по образованост в страната, всеки четвърти е плащал за здраве под масата

Хасковски регион е на дъното по образованост в страната. За периода 2001-2011 г. броят на учениците в област Хасково намалява с над 10 000, като това се равнява на спад от близо 30%, сочи последното изследване на Института по пазарна икономика за „Регионални профили: показатели за развитие” 2013 г. Данните са последните актуални към 2012 година. Обобщението направиха на среща с бизнеса, в присъствието на областния управител на Хасково Николай Нанев, експертите от института Калоян Стойков и Явор Алексиев.

Според проучването, негативна е тенденцията за Хасковски регион и относно броя на училищата. От 126 през 2001 година те са намалели на 87 през 2011 г. Отбелязва се и сериозен спад в числеността на преподавателите – от близо 3 хил. до около 2 хил. за същия период. Подобни процеси са характерни за повечето области и следват тенденциите за страната. По-притеснителен е сравнително високият процент на напусналите образователна система в Хасковско– над 3% от всички учащи, подчертаха анализаторите. Заради тези тенденции в хасковския профил сектор образование е отбелязан със степен 2 - слаб.

Бизнес средата в региона е оценена като незадоволителна. Анализът сочи, че местните данъци и такси в общините в областта са сравнително високи, като в областния център Хасково са сред най-високите спрямо другите големи градове в страната. Нивото на корупция е около средното за страната, като нерегламентираните плащания се посочват най-често при обществените поръчки.

Административните услуги в общините продължават да бъдат предизвикателство. Анализът сочи, че хасковлии дават една от най-ниските оценки в страната за работата на администрацията. По-недоволни са само в Сливенска област.

Като незодоволителна е отразена и социалната среда в региона. Данните показват, че пред 2010 г. всеки втори в областта е живял с материални лишения и е изпитвал трудности да посрещне основни нужди. Относителният дял на бедните е около 20%, която означава, че всеки пети е попадал под линията на бедността.

През последните няколко години се наблюдава ръст на престъпленията срещу личността и собствеността, регистрира проучването. Според нализа обаче все пак областта остава една от най-сигурните в страната след категоричните лидери Смолян и Кърджали.

Тревожни са цифрите за процента на трайно безработните над 1 година, сочи анализът.

През годините заетостта в Хасковско традиционно се движи около средната за страната, но през 2011 г. се наблюдава изключително сериозен спад, като коефициентът на заетост сред работната сила спада под 40%. Това намаляване на заетостта от над 6 процентни пункта е безпрецедентно за страната в рамките на една година. Загубата на работни места води и до висока безработица, която достига близо 16%.

Близостта на магистрала „Тракия” и изграждането на магистрала „Марица” е от водещо значение за населените места в областта. Гъстотата на железопътните линии съшо е около средната за страната, въпреки че в областния град железопътният транспорт е със затихващи функции. Затова и за инфраструктурата в региона е дадено ниво „средно“.

Със същата оценка е отбелязан и секторът „демография“. За периода 2001 – 2011 г. населението на област Хасково е намаляло с над 11%. Естествения прираст на населението е отрицателен, а механичният се превръща в проблем едва през последните няколко години. Напусналите областта са предимно в посока Пловдив, София и Стара Загора, като изселването към чужбина не е толкова застъпено, както в други области. Всяка година се раждат приблизително 2300-2400 деца, като по-голяма част от тях са в градовете. Раждаемостта е по-ниска спрямо региони като Пловдив и Кърджали, но по-висока спрямо областите в Северозападен и Северен централен район.

„Средно“ е нивото, дадено и за околната среда в областта.

Единствено здравеопазването е оценено като добро. Оценката е повишена и заради положителните отзиви за нивото му в региона, дадени от жителите му при анкетите на Института.

Като проблемна точка в този сфера са отбелязани засечени проблеми с организацията и и финансирането на здравеопазването, тенденция, която е проследена и в други области. В Хасковски регион обаче всеки четвърти гражданин, ползвал медицински услуги през последните 12 месеца, посочва, че му се е налагало да прави нерегламентирани плащания за здраве. Отново всеки четвърти посочва, че му се е налагало да пътува извън областта, за да ползва такива услуги.

Като цяло Хасковски регион по проследените в изследването показатели се движи в средното и малко под него ниво. Въпреки че е пограничен, регионът не е с добри икономически показатели. 

Според участниците в срещата една от огромните причини за това е административния рекет и раздутите регистрационни режими.

М. Манолова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини