От х:

Днес в x:

Хасково на дъното по образованост в страната, всеки четвърти е плащал за здраве под масата

Хасковски регион е на дъното по образованост в страната. За периода 2001-2011 г. броят на учениците в област Хасково намалява с над 10 000, като това се равнява на спад от близо 30%, сочи последното изследване на Института по пазарна икономика за „Регионални профили: показатели за развитие” 2013 г. Данните са последните актуални към 2012 година. Обобщението направиха на среща с бизнеса, в присъствието на областния управител на Хасково Николай Нанев, експертите от института Калоян Стойков и Явор Алексиев.

Според проучването, негативна е тенденцията за Хасковски регион и относно броя на училищата. От 126 през 2001 година те са намалели на 87 през 2011 г. Отбелязва се и сериозен спад в числеността на преподавателите – от близо 3 хил. до около 2 хил. за същия период. Подобни процеси са характерни за повечето области и следват тенденциите за страната. По-притеснителен е сравнително високият процент на напусналите образователна система в Хасковско– над 3% от всички учащи, подчертаха анализаторите. Заради тези тенденции в хасковския профил сектор образование е отбелязан със степен 2 - слаб.

Бизнес средата в региона е оценена като незадоволителна. Анализът сочи, че местните данъци и такси в общините в областта са сравнително високи, като в областния център Хасково са сред най-високите спрямо другите големи градове в страната. Нивото на корупция е около средното за страната, като нерегламентираните плащания се посочват най-често при обществените поръчки.

Административните услуги в общините продължават да бъдат предизвикателство. Анализът сочи, че хасковлии дават една от най-ниските оценки в страната за работата на администрацията. По-недоволни са само в Сливенска област.

Като незодоволителна е отразена и социалната среда в региона. Данните показват, че пред 2010 г. всеки втори в областта е живял с материални лишения и е изпитвал трудности да посрещне основни нужди. Относителният дял на бедните е около 20%, която означава, че всеки пети е попадал под линията на бедността.

През последните няколко години се наблюдава ръст на престъпленията срещу личността и собствеността, регистрира проучването. Според нализа обаче все пак областта остава една от най-сигурните в страната след категоричните лидери Смолян и Кърджали.

Тревожни са цифрите за процента на трайно безработните над 1 година, сочи анализът.

През годините заетостта в Хасковско традиционно се движи около средната за страната, но през 2011 г. се наблюдава изключително сериозен спад, като коефициентът на заетост сред работната сила спада под 40%. Това намаляване на заетостта от над 6 процентни пункта е безпрецедентно за страната в рамките на една година. Загубата на работни места води и до висока безработица, която достига близо 16%.

Близостта на магистрала „Тракия” и изграждането на магистрала „Марица” е от водещо значение за населените места в областта. Гъстотата на железопътните линии съшо е около средната за страната, въпреки че в областния град железопътният транспорт е със затихващи функции. Затова и за инфраструктурата в региона е дадено ниво „средно“.

Със същата оценка е отбелязан и секторът „демография“. За периода 2001 – 2011 г. населението на област Хасково е намаляло с над 11%. Естествения прираст на населението е отрицателен, а механичният се превръща в проблем едва през последните няколко години. Напусналите областта са предимно в посока Пловдив, София и Стара Загора, като изселването към чужбина не е толкова застъпено, както в други области. Всяка година се раждат приблизително 2300-2400 деца, като по-голяма част от тях са в градовете. Раждаемостта е по-ниска спрямо региони като Пловдив и Кърджали, но по-висока спрямо областите в Северозападен и Северен централен район.

„Средно“ е нивото, дадено и за околната среда в областта.

Единствено здравеопазването е оценено като добро. Оценката е повишена и заради положителните отзиви за нивото му в региона, дадени от жителите му при анкетите на Института.

Като проблемна точка в този сфера са отбелязани засечени проблеми с организацията и и финансирането на здравеопазването, тенденция, която е проследена и в други области. В Хасковски регион обаче всеки четвърти гражданин, ползвал медицински услуги през последните 12 месеца, посочва, че му се е налагало да прави нерегламентирани плащания за здраве. Отново всеки четвърти посочва, че му се е налагало да пътува извън областта, за да ползва такива услуги.

Като цяло Хасковски регион по проследените в изследването показатели се движи в средното и малко под него ниво. Въпреки че е пограничен, регионът не е с добри икономически показатели. 

Според участниците в срещата една от огромните причини за това е административния рекет и раздутите регистрационни режими.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини