От х:

Днес в x:

17 °C

1/ 10 от хасковската икономика е в сивия сектор

Десет процента от икономиката на хасковски регион е в сивия сектор. Данните са от статистиката на КНСБ. Те бяха оповестени на проведената днес в Хасково кръгла маса на Дискусионния клуб към Българската търговско-промишлена палата. По темата за мерките за ограничаване на сивия сектор при трудово-правните и осигурителните отношения дискутираха работодатели от честния и държавния сектор, институции, наети и безработни граждани. Строителството е сферата, поставена от синдикатите на първо място в хасковски регион по нарушения на трудово-правните регламенти според КНСБ. Селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството са другите сектори, поставени като първенци в списъка  на конфедерацията за работа в „сивия сектор“.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха около мнението,че е много трудно да се засече с точност размаха на нерегламентираната икономика, тъй като много от хората, заети в нея се страхуват да признаят това с риск за работното си място.

Като един от най-пресните и фрапиращи напоследък случаи за нерагламентиран труд предс. на РС на КНСБ Василка Иванова даде със 150-те работници, наети за работа по Автомагистрала „Марица“. Те били назначени с трудов договор и възнаграждение от 500 лв. В същото време във формирането на работната им заплата и фиша за нея били включени 200 лева за командировки. Командировките не могат да бъдат елемент от формирането на работите заплати, подчерта Василка Иванова.

Някои от механизмите, с които подобни практики могат да бъдат прерязани, според синдикатите, са данъчните облекчения за лоялните фирми. Веднага след формирането на правителството, още при първите срещи на тристранката, синдикатите ще настояват за криминализиране на работата без трудов договор.

Обръщане на пирамидата у нас, при което вместо училищата от средното образование да генерират ненужни кадри, бизнесът да посочва специалностите, от които има необходимост. Около идеята се обединиха дискутиращите. Тя беше подкрепена и от младите хора на срещата.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини