От х:

Днес в x:

15 °C

1/ 10 от хасковската икономика е в сивия сектор

Десет процента от икономиката на хасковски регион е в сивия сектор. Данните са от статистиката на КНСБ. Те бяха оповестени на проведената днес в Хасково кръгла маса на Дискусионния клуб към Българската търговско-промишлена палата. По темата за мерките за ограничаване на сивия сектор при трудово-правните и осигурителните отношения дискутираха работодатели от честния и държавния сектор, институции, наети и безработни граждани. Строителството е сферата, поставена от синдикатите на първо място в хасковски регион по нарушения на трудово-правните регламенти според КНСБ. Селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството са другите сектори, поставени като първенци в списъка  на конфедерацията за работа в „сивия сектор“.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха около мнението,че е много трудно да се засече с точност размаха на нерегламентираната икономика, тъй като много от хората, заети в нея се страхуват да признаят това с риск за работното си място.

Като един от най-пресните и фрапиращи напоследък случаи за нерагламентиран труд предс. на РС на КНСБ Василка Иванова даде със 150-те работници, наети за работа по Автомагистрала „Марица“. Те били назначени с трудов договор и възнаграждение от 500 лв. В същото време във формирането на работната им заплата и фиша за нея били включени 200 лева за командировки. Командировките не могат да бъдат елемент от формирането на работите заплати, подчерта Василка Иванова.

Някои от механизмите, с които подобни практики могат да бъдат прерязани, според синдикатите, са данъчните облекчения за лоялните фирми. Веднага след формирането на правителството, още при първите срещи на тристранката, синдикатите ще настояват за криминализиране на работата без трудов договор.

Обръщане на пирамидата у нас, при което вместо училищата от средното образование да генерират ненужни кадри, бизнесът да посочва специалностите, от които има необходимост. Около идеята се обединиха дискутиращите. Тя беше подкрепена и от младите хора на срещата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини