От х:

Днес в x:

Турски тираджии се млатят с наши превозвачи

На помощ бе повикана жандармерия

Турски и български превозвачи се сбиха пред ГКПП Капитан Андреево, след като група турските шофьори седнаха на пътя и изцяло затвориха българо-турската граница. До обед на 17-ти май, границата бе блокирана само за тежкотоварни автомобили, но се пропускаха леки коли и рейсове. В огромната опашка от тирове извила се на 15 и повече километри попаднаха обаче предимно турски превозвачи. Изнервени от двудневната блокада, турците решиха, че след като те не могат да минат, няма да минава и никой друг.

Напрежението ескалира след опита на полицаи да отблокират пътното платно поне за леки коли. Те учтиво помолиха седящите на асфалта шофьори да се отместят. В този момент, турски тир подпря български полицай, който отскочи в последния момент преди возилото да го стъпче. „Ей сега стана панаира“, обяви един от организаторите на българския протест, Петко Ангелов от БАСАТ. В последвалите батални сцени, на юмручна саморазправа бяха подложени по няколко души от двете страни. Ръководството на пункта повика жандармерия. Ръководителите на протеста от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт/БАСАТ/ пък повикаха агитката на Ботев Пловдив. По предварителна информация, не по-малко от 200 фенове на пловдивският клуб били сформирани за поход към границата.

Органите на реда обаче успяха да потушат безредиците, а турците отблокираха пътя към 14 часа. Така границата отново стана пропусклива на леки коли и автобуси, тирове обаче не се допускат. Турските шофьори обаче се заканиха, че ако няма напредък ще затворят отново държавната ни граница в 17 часа. Българските превозвачи пък се заканиха, че ще извикат футболните фенове. На място се очаква министъра на транспорта Кристиян Кръстев с който искат да говорят и двете страни.

Припомняме, че от два дни родни превозвачи блокираха всички гранични пунктове за Турция в знак на протест, че турските власти ги бавят умишлено на тяхна територия и им налагат редица изкуствени ограничения. Едно от най-абсурдните е изискването българските тирове да да влизат в Турско с не повече от 550 литра гориво в резервоара. Заради забавянията и пропускане на сроковете за доставка, българските превозвачески фирми вече били избягвани от спедиторите. Родните превозвачи тълкуват това като изритване от пазара.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини