От х:

Днес в x:

Връщат блясъкът на Армира с европари

С пари от европейска програма Ивайловград връща блясъка на античната вила „Армира“. Този прекрасен театър на паметта, е нещо изключително, което ще допринесе за просперитета на община Ивайловград и целия регион.“ , каза арх. Юлий Фърков, който е автор на проекта за реставрацията.

Реновирането е с подкрепата на Оперативна програма „Регионално развитие“ и е със съфинансирането от Европейския съюз чрез ЕФРР и Националния бюджет на България.

След първата копка за реставрацията от кмета на общината Диана Овчарова, арх. Юлий Фърков и екипа му обявиха, че посвещават проекта за реставрация в памет на доц. д-р Янка Младенова от Националния археологически институт към БАН. Тя е археологът, благодарение на който през 1964г. е спрян първоначалният план за строежа на язовир Ивайловград, с което става възможно и запазването на римската вила за поколенията.

Според кмета на общината Диана Овчарова, само за почивните дни, границата са преминали над 12 000 души. Разбира се, не всички са посетили Ивайловград, допълни тя, но 500 от тях са отделили време, за да се насладят на красотата на нашата гордост – античната „Армира“, а това е в пъти повече, отколкото за предишни периоди. „Инвестицията в областта на туризма, опазването на културно-историческото наследство и в съхранението на паметниците на културата, е инвестиция в бъдещето, инвестиция с огромен потенциал и възвръщаемост“, каза в заключение г-жа Овчарова.

По време на пресконференцията бях представени основните дейности по проекта и избраните изпълнители, отговорни за реализирането им: строително-монтажната работа е поверена на ДЗЗД "Армира 2013" –, ДЗЗД „Графити“ отговарят за строителния надзор, „Радев-06“ ЕООД и „Резидент 05“ ООД –за авторски надзор.

Общата стойност на проекта е над 1,7 млн. лв. Той стартира през ноември 2011 г. и трябва да приключи този ноември. Ръководител на целия проект е доц. Д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт и музей – БАН.

Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец, от началото на хилядолетието. Тя е построена през втората половина на I в. сл.Хр. от виден тракийски аристократ, като център на голямо поземлено владение в долината на р. Армира. На площ от 3 600 кв.м, сред красива градина, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса, вътрешен и външни басейни и значителен брой различни помещения. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. „Армира“ просъществува до IV в. сл.Хр., когато е опожарена след битката при Хандрианопол (дн. Одрин, Турция).

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини