От х:

Днес в x:

Почна сеч на опасни тополи, и тази до „Климент“ на мушка

Дърветата в района са опасни

Дърветата в района са опасни

Общината започна премахване на опасни тополи в участъка на бул. България до градската градина. Част от дърветата се кастрят и въпреки странния вид, който придобиват, ще пуснат нови филизи и ще възстановят короните си. Други обаче се премахват от дъно. Близкия поглед към останалите дънери обясняваше защо. 

В района на малките номера на бул. България са едни от най-старите тополи със стволове дебели близо метър. Половината от него е напълно изгнил, което превръща дървото в крайно опасно за всеки който се намира в радиуса на огромната корона. 

Санитарната сеч ще засегне днес минимум 10 тополи, а може и повече съобщават от общинската Екопрогрес. Уточниха, че ще секат не само по главните булеварди, а и по страничните улички. Запитани за опасната топола край училище "Климент Охридски", от Екопрогрес показаха отлично познаване на проблема, макар да изненадаха с твърдението, че тополата НЕ е близо до школото/ сн.8/

И тази топола ще е на мушка, но не се знаело дали наличната вишка ще стигне до върха и. Дървото е едно от най-високите, ако не и най-високото в Хасково. Тополата е в частен имот, но пък общината има наредба за справяне с опасни сгради и дървета, които заплашват здравето и имота на гражданите. 

Което е абсолютно валидно за тополата до Климент. За случая Haskovo.net ви информира на 25-ти март, ден след свирепия вятър с над 100 км/час, който обрули града. Бурята изпочупила няколко солидни клона, а разтревожените съседи сигнализираха, че дървото скърца и пука застрашително. Защото освен стара, тополата била и поразено от гръм преди година-две. Пукнатият корпус се вижда ясно дори и с просто око. Проблемът е че дървото се намира в частен имот, бивш тютюнев склад, а комшийски дрязги между собственика и околните, пречи за намиране на приемливо решение за всички.

Г.Христов

Огромните трупи ще бъдат извадени от реката с кран
Служители на специализирана пловдивска фирма осъществяват сечта
При повечето, сърцевината е изгнила изцяло

По план днес ще се окастрят 10 дървета
Сечта затапи движението по "България" в района на Градската градина
Тополата до "Климент"/оранжевата сграда вляво/
Повреденото дърво обаче е в частен имот
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини