От х:

Днес в x:

ЦЕРН потвърди: Откритата частица действително е Хигс бозонът!

Учените, работещи в Големия адронен колайдър, след анализ на събраните от тях данни са достигнали до извода, че откритата от тях през юли 2012 година частица действително е бозонът на Хигс. Това съобщават от пресслужбата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, предаде РИА Новости.

„Предварителните резултати от обработването на целя обем данни, получени през 2012 година, са впечатляващи и правят очевиден факта, че имаме работа с бозона на Хигс. Въпреки това пред нас има дълъг път, за да обясним какъв е точно типът на Хигс бозона”, заяви говорител на един от двата екипа (CMS), търсещи елементарната частица Джо Инкандела.

През юли миналата година физиците от ЦЕРН обявиха, че са успели да открият частица, която по всички параметри прилича на предсказаната от британския физик Питър Хигс частица, благодарение на която другите елементарни частици имат маса. Въпреки това учените тогава се ограничиха с изявления, че са открили подобна частица, но не и самия бозон на Хигс. Днешното изявление стана първото, в което учените от ЦЕРН заявяват, че откритата частица е именно бозонът на Хигс.

Физиците посочиха още, че все още не е установено с точност дали тази частица е бозонът на Хигс, предсказан по стандартния модел, или това е друг вариант на бозона на Хигс, за който говорят няколко други теории, излизащи от рамките на стандартния модел.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини