От х:

Днес в x:

И нека бъде самба. Рио във властта на Карнавала

Бразилският дебеланко Момо получи днес ключовете на Рио де Жанейро от ръцете на кмета Едуарду Паеш и по този начин символично пое властта в града за петте дни на карнавала, който така се смята за официално открит.

"В този момент предавам властта на великолепния крал Момо, за да може градът да се забавлява по време на неговото царуване. Нека има мир и радост", заяви градоначалникът, падайки смирено на колене пред 150-килограмовия "монарх", придружаван от "кралицата" и двете си принцеси, предаде БГНЕС.

"Горд съм да командвам този празник на петдневна лудост, празник, който е за всички. Обявявам Карнавала в Рио за открит", заяви в отговор на речта на кмета 33-годишният Момо, чието истинско име е Милтон Жуниор, банков служител в "цивилния" живот. Размахвайки огромния символичен ключ на града, покрит с бели и златисти пайети, кралят се впусна грациозно и с лекота във френетична самба въпреки наднорменото си тегло. В танца му партнираха двете принцеси и кметът.

След пожара в университетския град Санта Мария властите в Бразилия засилиха проверките за безопасност и затвориха десетки клубове в много големи градове, главно заради нередовни документи. Повечето от тях обаче отново отвориха и специалистите се притесняват, че са направени малко промени. Властите в Сао Пауло - най-големия град в Бразилия, и в Рио де Жанейро - центъра на Карнавала, където се очакват 500 000 туристи, отказаха да коментират какви точно са противопожарните мерки. Активисти за промени в законодателството обаче казаха, че дори да бъдат увеличени инспекциите, ефектът ще е малък заради непоследователното законодателство и корупцията. Правилата във всеки щат са различни.

Бразилските карнавали са многолики. Докато в Рио де Жанейро и Сан Пауло фокусът им е върху изпълненията на школите по самба, в Салвадор по-голям интерес има към уличните концерти. Гр. Ресифи е известен с многолюдните си карнавални колони, наричани "блокове". Блокът "Утринен петел", в който участваха над 1,7 милиона души, дори влезе в "Книгата на рекордите на Гинес". В Санта Мария и 20 близки града карнавалите са отменени заради трагедията в нощния клуб. Празникът достига до всички жители на страната и никой не остава равнодушен, макар и някои да предпочитат за заминат, за да "избягат от карнавала".

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини