От х:

Днес в x:

Мерак: Село полива предсрочно св. Трифон

В Черногорово направиха усмивките предсрочно

Димитровградското село Черногорово изпревари винарите от цялата област и днес поля предсрочно св. Трифон Зарезан, който по традиция се отбелязва на 14-ти февруари. Черногоровци обаче се оправдаха с вярата. По каноничния календар на Светата Православна Църква, Трифон Зарезан се чества точно на 1-ви февруари. За пръв път. После може да се чества много пъти, а даже и редовно.

По традиция на този ден се дегустира младото вино, като винарите се съревновават кой по-хубав еликсир е направил. Дегустациите понякога продължават чак до следващата сутрин. Зависи от мезето.

Черногоровци дадоха началото на приятната част, с ритуал на лозовия масив край селото. Там по традиция, царя на лозята зарязва пръчките и полива корените с вино от последната реколта. В името на традицията, хората газеха близо километър кал и сняг за да се доберат до лозята. В чудовищната киша закъса дори полицeйската „Лада Нива“ а маркови джипове се кандилкаха на пътя все едно и те сред дегустаторите. В крайна сметка всичко завърши с малко загубен антифриз, още по-малко похабено вино и народно веселие в местното читалище. Черногоровци пестяха гроздовия си сок защото последната реколта пропаднала масово. Студената миналогодишна зима плюс голямата лятна суша свело добива до под 50 %.

Събитието бе уважено от архиерейският наместник отец Георги Тодев, замкметът Владо Митрушев и кметове на съседни на Черногорово села.

Г.Христов

Председателката на читалището Баба Делка дегустира, като най-изтъкнат познавач
Царя на лозето Антон Вълканов уважава св. Трифон
Скъпоценните капки еликсир напоиха корените
Кметът Живко Янков водеше хората си през калта
До лозята се стигаше само с джип и танк
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини