От х:

Днес в x:

Хасково отбеляза тържествено 135 години свобода

135-тата годишнина от Освобождението на Хасково от руските войски бе отбелязана тържествено днес. Церемонията се състоя пред морената до църквата „Успение на св. Богородица”. Цветя и венци поднесоха представители на политически партии, институции, организации и граждани. Под звуците на духовата музика венци пред паметника поставиха и войници от хасковския гарнизон.

Слово за годишнината прочете заместник-кметът на община Хасково Минко Ангелов. Той подчерта, че паметната дата е променила завинаги живота в града и България. Отдаде дължимото и на поборниците за Освобождението, които влизат в учредения през 1872 година от Васил Левски таен революционен комитет. Повечето от съзаклятниците са изпратени на заточение в Диарбекир.

На мястото на днешното тържество в края на 1877 година са издигнати бесилки, на които намират смъртта си десетки жители на Хасково. През втората половина на 1877-а в региона безчинстват части от разбитата армия на Сюлейман паша.

На тържеството днес беше прочетен откъс от книгата на Георги Стоилов „Освобождението на Хасково”. В нея от първо лице на очевидец се описват трагичните и светли паметни събития през януари 1878 година.

Откъс от книгата на Георги Стоилов можете да прочетете тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини