От х:

Днес в x:

9 °C

Обраха хасковското БЧК, изнасят на ръце 400 кг каса

На Минка Мечеринкова и се плачеше

Хасковското БЧК стана обект на брутален обир в нощта на 8-ми срещу 9-ти януари. Вероятно група крадци, разбили входната врата, метална решетка на стълбищната клетка и всички врати на втория етаж. После са изнесли на ръце 400 кг метална каса с размери 1 метър на 60 см. В сейфът е имало 4800 лв оборотни средства и счетоводни документи. Полицията издирва, засега без успех, извършителите. 

Дързостта на кражбата държи в потрес червенокръстците вече втори ден. Апашите са действали професионално, вратите са отворени след деликатно насилване на езичето на бравите, като методът е приложен върху 6 ПВЦ врати и солидна метална решетка. Финесът се е загубил чак при изнасяне на касата. Огромният предмет е бил тътрузен по стълбите така, че циментовите стъпала са изпочупени. Пред входа на сградата на „Иларион Макариополски“ пък има обилни следи от ръжда, паднали при влаченето.

„Качвахме касата през 94-та година, 6 души се мъчихме като грешни дяволи и за малко да се откажем“ обясни служител на БЧК, докато невярващо измерваше с очи разрушенията. Директорът Минка Мечеринкова пък бе потресена. „За нас тази каса бе нещо като реликва. От десетилетия върви с нас при постоянните местения на офиса“ допълни тя. „Ума ми не побира кой ще посегне на парите на организация, която помага на хората“ почти се разплака жената.

При това на бедните. БЧК бяха първите, които откриха дарителска кампания за подпомагане на удавеното село Бисер. Събраха над 1 млн лева. Дори и в момента, БЧК-Хасково продължава кампанията по раздаване на европейските помощи за социално слабите хора от региона. В деня на кражбата, всички от местният офис на Червеният кръст, стояли до късно за да оформят документацията по раздаването на хранителните пакети. На следващият ден дошли рано за да продължат. Тогава видели опустошението. Освен изтърбушените врати, било ровено във всяка стая. Разпилени документи имало навсякъде. И накрая, масивната каса в стаята на касиера липсвала. 

Макар че при кражбата се е вдигал шум, никой от съседите не е чул или видял нищо. Което навежда потърпевшите на мисълта, че обирът е станал в късни доби и достатъчно бързо и организирано.

В БЧК не се съмняват в собствените си хора. В централата на Червеният кръст в Хасково обаче ежедневно идват десетки хасковлии от различни социални и етнически прослойки. Много са могли да се запознаят с вътрешното разположение и взетите предохранителни мерки, както и че сградата не се охранява от СОТ. 

Търсенето на крадците продължава.

Г.Христов

Липсата на парите затруднява работата на организацията
Разбита е металната решетка на стълбищната клетка
Мястото на касата в стаята на касиера. Сейфът е бил висок до лайсната на стената
Разнебитените от влаченето стъпала между първия и втория етаж

Ръждата пред входа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини