От х:

Днес в x:

Обраха хасковското БЧК, изнасят на ръце 400 кг каса

На Минка Мечеринкова и се плачеше

Хасковското БЧК стана обект на брутален обир в нощта на 8-ми срещу 9-ти януари. Вероятно група крадци, разбили входната врата, метална решетка на стълбищната клетка и всички врати на втория етаж. После са изнесли на ръце 400 кг метална каса с размери 1 метър на 60 см. В сейфът е имало 4800 лв оборотни средства и счетоводни документи. Полицията издирва, засега без успех, извършителите. 

Дързостта на кражбата държи в потрес червенокръстците вече втори ден. Апашите са действали професионално, вратите са отворени след деликатно насилване на езичето на бравите, като методът е приложен върху 6 ПВЦ врати и солидна метална решетка. Финесът се е загубил чак при изнасяне на касата. Огромният предмет е бил тътрузен по стълбите така, че циментовите стъпала са изпочупени. Пред входа на сградата на „Иларион Макариополски“ пък има обилни следи от ръжда, паднали при влаченето.

„Качвахме касата през 94-та година, 6 души се мъчихме като грешни дяволи и за малко да се откажем“ обясни служител на БЧК, докато невярващо измерваше с очи разрушенията. Директорът Минка Мечеринкова пък бе потресена. „За нас тази каса бе нещо като реликва. От десетилетия върви с нас при постоянните местения на офиса“ допълни тя. „Ума ми не побира кой ще посегне на парите на организация, която помага на хората“ почти се разплака жената.

При това на бедните. БЧК бяха първите, които откриха дарителска кампания за подпомагане на удавеното село Бисер. Събраха над 1 млн лева. Дори и в момента, БЧК-Хасково продължава кампанията по раздаване на европейските помощи за социално слабите хора от региона. В деня на кражбата, всички от местният офис на Червеният кръст, стояли до късно за да оформят документацията по раздаването на хранителните пакети. На следващият ден дошли рано за да продължат. Тогава видели опустошението. Освен изтърбушените врати, било ровено във всяка стая. Разпилени документи имало навсякъде. И накрая, масивната каса в стаята на касиера липсвала. 

Макар че при кражбата се е вдигал шум, никой от съседите не е чул или видял нищо. Което навежда потърпевшите на мисълта, че обирът е станал в късни доби и достатъчно бързо и организирано.

В БЧК не се съмняват в собствените си хора. В централата на Червеният кръст в Хасково обаче ежедневно идват десетки хасковлии от различни социални и етнически прослойки. Много са могли да се запознаят с вътрешното разположение и взетите предохранителни мерки, както и че сградата не се охранява от СОТ. 

Търсенето на крадците продължава.

Г.Христов

Липсата на парите затруднява работата на организацията
Разбита е металната решетка на стълбищната клетка
Мястото на касата в стаята на касиера. Сейфът е бил висок до лайсната на стената
Разнебитените от влаченето стъпала между първия и втория етаж

Ръждата пред входа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини