От х:

Днес в x:

Взимащите най-големи заплати у нас ще пострадат от вдигането на минималната заплата

107 хил. български граждани се осигуряват на максималния за страната ни доход от 2 хил. лева. От 1 януари обаче границата на максималния доход се вдига на 2200 лева и това означава, че всеки, който досега се е осигурявал на 2 хил. лева, ще трябва "да изстрада" намаление на заплащането си от до 25 лева заради по-високите здравноосигурителни вноски.

Работодателите също ще увеличат разходите си за труд на своите служители - с по още 36 лева. Според независимите икономисти това може да подтикне фирмите да намалят извънредно фонда си за заплати, да направят съкращения или да намерят друг легален начин да избегнат облагането и така частично да минат в сивата икономика.

„Всяко покачване на тежестта върху бизнеса изразяваща се в по-високи разходи за труд, вреди и пречи на бизнеса да създава заетост. Така че в никакъв случай това не е добрата политика”, заяви Десислава Николова пред bTV.

Положителната страна на нещата обаче сочи, че с новия праг максималната пенсия у нас от 1 януари ще се увеличи на 770 лева. А служителите с високи заплати ще получават с десет на сто по-големи обезщетения за безработица, майчинство през първата година и когато са в дълъг болничен. Но ще усетят предимството плавно следващите две години.

„Трябва да се натрупат още две години осигуряване на максималния осигурителен доход за да се усети това по-високо обезщетение, което ще се получи”, допълни Антоанета Ганчева.

С по-високия праг обаче, догодина НОИ ще прибере от работодателите и служителите допълнителни 44 милиона лева.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини