От х:

Днес в x:

Днес нищо назаем не се дава

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

С Игнажден започва Коледа според народните вярвания, от тогава започват родилните мъки на Божията майка и следващите седем дни са познати като мъчните дни.

Според православната църква свети Игнатий е наречен Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. Свети Игнатий пръв въвел в Антиохийската църква пеенето на божествените песни от два хора, нещо което е прието по-късно и от другите християнски църкви. След неговата смела и мъжествена смърт император Траян разбрал, че "християните са добри и честни хора" и заповядал да ги оставят на мира и да "прекратят всяко гонение против тях".

На Игнажден не се изнася нищо от дома и нищо не се дава назаем, за да не "излезе берекетът от къщи", също така през цялата нощ огънят в огнището не бива да гасне. Ако към дома се насочи човек, известен с лошите си помисли, и за това си има решение, стопанинът бърза да донесе преди него вкъщи съчки и слама и да ги пусне в огнището, така предпазва от беди домочадието си.

Старите хора още палят съчки и слама и наричат за здраве. Продължава да се вярва, че първият човек, който влезе в къщата ни, трябва да е добър. От старите хора е завещана и традицията на Игнажден сутрин стопанката да откъсне стръкчета здравец и всяко едно да нарече на член от семейството. След това здравецът се закача на гредата над огнището или над вратата. На сутринта всички стръкчета трябва да са свежи, ако някое от тях е увехнало този човек, на който е наречено, ще има проблеми през годината.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини