От х:

Днес в x:

Бунт : Хасковските ресторанти разрешават пушенето от 15.12

Ресторантите разрешават пушенето на своя глава

Към гражданско неподчинение преминават хасковските ресторанти. От 15-ти декември те демонстративно разрешават тютюнопушенето в помещенията си, въпреки изричната забрана на закона. Към мярката ще пристъпят членовете на Българската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, които само в хасковско, броят над 80 заведения. В Хасково са поне 20. За бунта обяви регионалният лидер на Българската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Стойчо Ганашев. Нещо повече, ресторантите ще пускат свободно пушачи до края на месеца. „Уведомили сме правителство, община, РЗИ, че пристъпваме към гражданско неподчинение“ обяви Ганашев. На въпрос как ще се справят с Никотиновата полиция, Стойчо Ганашев отвърна кратко:

„Ще размотаваме РЗИ през целия град и всеки техен акт ще го жалим в съда“.

 

Ако въпреки уведомлението, инспекторите тръгнат да глобяват, ресторантите са измислили следната схема. Всички участващи в неподчинението заведения звънят едновременно на 112 със сигнал, че при тях се пуши. При само 3-мата инспектори от РЗИ, които се занимават с проверките, Никотиновата полиция просто не може да огрее навсякъде. Ако пристигнат без полицай пък нямат право да искат личната карта, за налагане на каквато и да е била санкция.

Инспекторите не са законни оператори с лични данни.

„ Ще свършат полицаите“ иронично коментира Ганашев на напомнянето, че МВР осигурява при поискване униформени за проверките. 

Що се отнася до актовете, които по закон се налагат на пушача/300 лв/ и на собственика/ до 3000/, ресторантьорите са категорични че ще ги оспорват до дупка : „ Ако водачът на един автобус наруши правилата за движение, да не би да глобяват цялата фирма“ риторично попитаха те. От което излиза, че ресторантьорите ще отворят врати за пушачите, но пушенето ще си е на тяхна отговорност.

Новината настърви началникът на Никотиновата полиция към РЗИ д-р Иван Александров. „Що да не ги глобявам? В закона ясно е казано-след като са вписани в регистъра, че са заведения с обществено предназначение, значи в тях не може да се пуши!“

Ще видят дали не мога да ги глобявам,

 

закани се доктора, без обаче да уточнява как ще се оправя с телефонния тероризъм. И с евентуални обвинения, че глобява едни заведения, а други не.

Ресторантьорите предупредили за решението си лично министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и председателят на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова, с които се срещнали вчера. В прав текст те предупредили властта, че проблемът засега е техен, но скоро ще стане и неин. „ Първи са икономическите щети-за заведенията, после социални щети - за освободените от работа хора в бранша, а накрая и политическите щети“каза Ганашев, визирайки изказване на лидерът на БСП Сергей Станишев, за връщането на стария закон.

Не искаме политиците да яхнат недоволството ни, само здрав разум у управляващите

 

разпалено обясни той. Предложенията на Асоциацията са няколко. Или нещата да се върнат в стария вариант, на разделени за пушачи и непушачи заведения, при условие че в малките кръчми пушенето ще е тотално забранено. Каквато и вентилация да слагат, там става лисичарник, само големите ресторанти имат условия и място да се разделят и проветрят, обясни Ганашев. Другият вариант

да се даде избор на собствениците. Тези, които изберат в заведенията им да НЕ се пуши, да получат данъчни облекчения, а тези които си избират да „димят“ да плащат по-високи данъци. Може и много по-високи, уточни Ганашев. Така всеки ресторантьор ще си прави сметката, но ще има и избор.

Г.Христов

Отново усмивки по лицата на пушачите
Досега зъзнеха на студа
Ще видят дали не мога да глобявам, закани се д-р Иван Александров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини