От х:

Днес в x:

Разкрасяват Минeралните бани с европари

Възрастно семейство от Хасково цери болки в краката в термалните води, които пресичат парка на Минерални бани

 Хасковските Минерални бани са на път да "съберат очите" на туроператорите като дестинация „на окято просто не можеш да устоиш“.

Амбициите за разкрасяването на общинския център и връщането на славата му като уникален курорт заради древните паметници на културата, красивата природа и лековитите термални извори, са на кмета Мюмюн Искендер.Екипът му вече има спечелени няколко проекта по европейски програми, а други разработки са почти на финала.

С близо 1,5 млн.лв. ще бъдат разчистени и разкрасени парковете в центъра на селището и край църквата „Св. Георги“. На няколко нива ще бъде направен постъп към минералната вода, която се излива от естествения термален извор в малка рекичка, и пресича централния парк. От време оно се знае, че водата, чиято температура варира от 54°С до 56 °С, е лековита за редица заболявания на опорно-двигателната и периферната нервна система. Намерените военни дипломи от 3 в. свидетелстват, че целебните води са използвани от римските легиони в Тракия.

Като атракция, в края на парка, ще бъде изграден и терариум с постоянна изложба на традиционни и редки видове змии, гущери, та дори и крокодил. Край чешмата срещу парка пък, ще бъде направен и басейн, в който хората ще могат също свободно да влизат и да церят болежките си. Като допълнителнен авангард, около него ще бъде изградено лазарно осветление.

Като част от благоустрояването на община, ще бъде изцяло подобрена пътнатаинфраструктура в селата Сърница и Караманци.

В Минерални бани имат одобрен проект и за  туристически маршрути, които ще обхванат почти всички исторически и природни забележителности в района. За да бъде финализиран проекта за финансиране, общината очаква само съгласуване с министерството на културата.

72 са обектите на територията на Минерални бани, които са с национално значение, уточни Мюмюн Искендер. Местността „Гарваница“, където има тракийски и римски крепости, Шарапаните, мегалитния комплекс „Орлови скали“ до село Сърница, тракийските ниши по поречието на р.Олу дере, естествените находища на момина сълза и божур, са само малка част от интересните места, които ще бъдат включени в обходите.

По проект за бъдещите туристи, които  ще идват на балнеолечение, общината ще осигури и „умни“ апаратчета. Сложени на ръката те мигновено ще преценяват дали минералните води са подходящи за дадения организъм. Всеизвестен факт е, че термалната вода в Минерални бани е уникална по своя състав за Европа.

Според кмета Мюмюн Искендер след приключването на обществените поръчки по финансираните проекти, ще започне и изпълнението им. Това ще стане около месец  май догодина.

М. Манолова

В най-големия парк на курортното селищевече кипи уселен труд по почистването му. Скоро на това място ще има терариум
Кметът Искендер е оптимист за бъдещето на Минерални бани като балнео-лечебен курорт по евростандарт
Природно красивите места в баните скоро ще бъдат и много атрактивни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини