От х:

Днес в x:

Започна седмица на свободния интернет

България отбелязва рождения ден на интернет със седмица на свободния достъп до мрежата. Над 6 100 WiFi зони са отворени за обществено ползване в резултат на инициативата „Освободи интернет”, съобщиха организаторите от Публисис МАРК Груп.

Всеки желаещ може да стане част от движението, като отключи своя рутер за свободен достъп до мрежата в периода 29 октомври – 4 ноември (и дори след това). На сайта на инициативата са публикувани видео инструкции за отключване на достъпа до интернет.   Според организаторите, отварянето на достъпа до интернет ще помогне за намаляване на дигиталното разделение у нас и ще допринесе за утвърждаването на дигиталната култура. Проектът „Освободи интернет” беше иницииран през октомври 2011 година от група интернет-ентусиасти от Публисис МАРК Груп, които си поставиха за цел да превърнат България в най-голямата свободна WiFi зона в Европа в рамките на един ден – 29 октомври 2011 г. В резултат на кампанията на рождения ден на интернет през миналата година бяха освободени над 1700 WiFi връзки.   Една година по-късно броят на свободните WiFi зони, регистрирани на сайта на инициативата, е близо три пъти и половина повече, достигайки 6 100 хотспота.

За да се улесни намирането на зони за свободен достъп до интернет, като част от проекта бе разработено и мобилно приложение за Android. То помага на потребителите да локализират най-близките до тях свободни WiFi зони и ги ориентира как да стигнат до тях. Паралелно с това, приложението позволява добавянето и на нови хотспотове от страна на потребителите, като целта е да се съберат всички свободни точки за достъп до интернет в рамките на България на едно място. Сред основните му предимства е, че то няма нужда от наличие на интернет. През 2012 г. приоритет на проекта  „Освободи интернет” е включване на всички общини в България, които активно да съдействат за предоставянето на свободен интернет достъп, следвайки стратегията Европа 2020. Европейските програми дават възможност да се печелят проекти, които отпускат средства на местните администрации, за създаване и изграждане на мрежи за интернет достъп, който те могат да превърнат в безплатни интернет точки на ключови места в съответните общини.   Инициативата се ползва и с подкрепата на Атлантическия клуб и Паневропейски съюз – България. Техните председатели Соломон и Гергана Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа. Според тях, достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини