От х:

Днес в x:

Купуват ни нови пожарни, Хасково може и да изгори

Новите Рена на хасковската пожарна

Легендарните зилове на пожарната ще бъдат изпратени в заслужена пенсия, след като правителството прие програма за модернизация и техническа обезпеченост на териториалните звена за пожарна безопасност и защита на населението. Целта е да се подмени онази част от техниката която е произведена преди повече от 25 години. Основно, това са автомобилите ЗИЛ, които са основната част автопарка, анализират от МС. Правителството констатира, че с тях не може да се реагира адекватно при бедствия.

Хасково и региона обаче може да се окажат прецакани при подмяната, защото подобни остарели машини почти не се използват. От почти 25 специализирани автомобила за гасене, най-много 1-2 са допотопните зилове. Останалите са по-модерни машини-Скании, Роувъри и Рено.

Конкретно хасковската пожарна служба пък разполага с английски Дениз-и, дарени през 2002-ра година от братския английски град Лестър. Част от колите са модел 94-та година, други модел 98-ма година. Става дума за поне 5 пожарни автомобила плюс специализиран автомобил Роувър, както и индивидуална екипировка за огнеборците. През 2007-ма година пък, Хасково бе една от само 4-те области в страната, които получиха от държавата 8 чисто нови пожарни автомобила Рено. Те бяха част от 42 нови пожарни с пари по програма ФАР" Трансгранично сътрудничество България- Гърция" и трябваше да обслужват само погранични области.

Рената бяха с пробег ...1 км и мигновено влязоха в боя, защото същата година хасковска област пламна. Една от новите коли аварира трайно, друга бе изпратена в друг регион от страната, а 6 продължават да служат и днес. Макар и да изглеждат нови, колите всъщност са доста по-амортизирани от автомобилите на много други области в България, защото пожарите в хасковско са повече в пъти.

Програмата на правителството за обновяване на пожарния автопарк ще се реализира до 2020 г., като ще се използват средства, осигурени по програма „Пожарна безопасност, ранно оповестяване и защита на населението при пожари, бедствия, аварии и катастрофи” по бюджета на МВР, и възможностите, предоставяни от оперативните програми.

Г.Христов

...и все още използваните зил-ове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини