От х:

Днес в x:

Пет стъпки за внимание към туристите с пакетни пътувания

Комисията за защита на потребителите започна проверки заради ситуацията с туристите в Costa Del Sol, Испания.

Скандалът с българите, които почиваха в Марбея, гръмна след като се оказа, че те трябва да останат два дни повече на Ибиса от заплануваното. В събота се разбра, че 88 души не могат да се приберат според предварителните условия на почивката им. Краят на чартърния сезон е причината, обясниха от туроператора "Он травъл", който е организирал екскурзията. Заради липсата на достатъчно пътници самолетът за Малага въобще не е излетял от София, стана ясно още.

За да се избегнат неприятни ситуации като тази със сънародниците ни завардени в Испания, експертите от комисията излязоха с няколко предупреждения и съвети към потребителите на интернет страницата си. Една от препоръките е да се поддържа непрекъснат контакт с представителя на туроператора на място. Потребителите на услугата да го информират своевременно за всички свои претенции и проблеми. Туристите трябва и да пазят документите за всички допълнително извършени плащания. Когато се върнат, за да се възползват от правата си, трябва да спазят указания в договора за организирано туристическо пътуване срок и начин за предявяване на рекламация към туроператора, съветват още от Комисията за защита на потребителите.

Няколко важни стъпки, които трябва да предприемете преди да изберете услугите на даден туроператор:

1. Уверете се, че туроператорът е регистриран.

2. Изискайте от туроператора сертификата за застраховка, която да покрие неговата отговорност за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, неплатежоспособност или несъстоятелност.

В случай че туроператорът не Ви предостави договор за застраховка, е разумно да се откажете от сключване на договор с него.

3. Настоявайте туроператорът да Ви предостави в писмен вид предварителната информация за избрания от Вас пакет.

4. Изисквайте от туроператора да Ви представи документа за заплатена застрахователна премия.

При сключване на договор изисквайте:

1. Договорът да бъде в писмена форма.

2. Изисквайте да Ви бъде издаден ваучер.

3. При заплащане задължително изисквайте документ за платената сума.

4. Трябва да знаете, че най-късно до 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да Ви предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител в посещаваното място, а при липса на такъв – да посочи данни за установяване на контакт с него.

ВАЖНО! Ако въпреки регистрацията на туроператора, продължавате да изпитвате съмнения относно надеждността му, бихте могли да се свържете поотделно със всеки един от контрагентите му и да проверите дали са направени резервациите в хотелите, в които предстои да отседнете, издадени ли са билетите за транспортните средства, които е предвидено да ползвате.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини