От х:

Днес в x:

Изграждат сглобяеми жилища за най- тежко пострадалите от земетресението

Оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията в област Перник разработва система за оценка на най-тежките случаи, на база на които ще бъде решено кои от пострадалите ще бъдат подпомогнати приоритетно чрез изграждане на сглобяеми жилища. Критериите са в процес на разработка. Те ще включват разнообразни показатели, сред които наличие на постоянно местожителство в законно построена сграда (единствена собственост, която е конструктивно увредена от земетресението), оценка на социалния статус (самотен родител, наличие на трайно увреждане, намалена работоспособност) и др.

Предвижда се за пострадалите, които са получили становище за разрушаване на имотите, но не попадат в категорията за осигуряване на сглобяеми жилища, да бъде осигурено финансово подпомагане от Междуведомствената комисия. За категорията лица без собственост, които са ползвали жилища без договорни отношения за наем или са ги обитавали като самонастанили се, оперативната група разработва варианти за кризисно настаняване за периода на зимните месеци.

Следващата седмица предстои активиране на национална благотворителна дарителска кампания в подкрепа на пострадалите от област Перник. Предвижда се набраните средства да бъдат вложени в изграждането на сглобяеми жилища и осигуряване на материали за строителни дейности.

От началото на седмицата в област Перник са мобилизирани работници, чийто труд се заплаща по процедура „Подкрепа за заетост“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Фокус на техните дейности са леките ремонтни дейности (щети до 2000 лв.) в обществени и частни сгради. Оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията води преговори с ключови неправителствени и браншови организации за отпускане на експертен ресурс, който да подпомогне доброволно строителните бригади и екипи. До 5 септември  районните кметове ще селектират нуждаещите се случаи на пострадали с дребни щети (до 2000 лв.), които не са в състояние да си помогнат сами и биха се възползвали от доброволческа подкрепа.

Над 150 са жителите от областта, които до момента са посетили приемната на министър Дончев. Случаите им се описват подробно и се проследяват. В помощ на гражданите от понеделник (03.09.2012 г.) работи специална телефонна линия 076/ 64 99 38, където пострадалите могат да получат информация за статуса на техните молби и искания.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини