От х:

Днес в x:

Африканска чума на вратата на България

Свинете са най-честата жертва на африканската чума

Областният управител свика областната епизоотична комисия заради констатираните случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Република Украйна и вземането на превантивни мерки срещу проникването на заразата в България, информираха от пресслужбата на губернатора. Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. Африканска чума при свинете не е била регистрирана до сега в нашата страна, увери д-р Христо Вълчанов – директор на Агенцията по безопасност на храните в Хасковска област.

Като граничен район обаче, област Хасково ще предприеме мерки по пресичането на евентуални замърсявания през сухоземните ни граници. Предстои засилен контрол на внасяните през граница суровини и храни от животински произход и личен багаж.

Ще бъдат извършвани проверки на изхвърлените хранителни отпадъци, които могат да се превърнат в огнище на зараза, ако неконтролирано се консумират от животни. Ще бъдат наблюдавани и дивите прасета.

В национален мащаб е предприет засилен контрол върху личния багаж на пътниците идващи от трети страни, в които е констатирано заболяването, както и засилен контрол върху плавателните средства по река Дунав и Черно море, превозващи хора, животни и товари от Русия и Украйна.

Огнища на Африканска чума засега са регистрирани във врачанско. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини