От х:

Днес в x:

Конфискуват пари и имоти на бивш митничар-рушветчия

Над 200 000 лева, както и недвижимо имущество и автомобил, да бъдат конфискувани от семейството на бившия митничар Михаил Добчев, реши окръжният съд в Хасково. Това става по искане на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

От фамилията се изземва в полза на държавата една втора идеална част от парцел 502 кв.м. в Свиленград с пазарна стойност 20 000 лв., „Рено Рапид“, както и значителна сума пари в брой.

От банкови сметки на Михаил Добчев се конфискуват общо над 150 000 лева, както и парите от продадени автомобили – за джип „Чероки“ 7800 лв., за лек автомобил „Исузу“, - 14 300 лв., за „Ланчия“ 5 995 лв., за „Опел Астра“ - 14 400 лв. Конфискуват се полза на държавата и суми от сметките на съпругата му, както и на двете му деца.

Бившият митничар бе осъден от същия съд в Хасково през 2009 година, когато получи 1 година условно за подкуп. Той бе признат за виновен, че на 24 октомври 2005 година на граничния пункт „Капитан Петко войвода“ поискал 400 лева, за да не извърши проверка на „Фолксваген Шаран“. В същия процес присъда получи и началника на митническата смяна Красимир Тенчев.

За да се произнесе по искането на комисията, съдът проверява приходите и разходите на фамилията за 25 години назад – от 1985-а до 2010 година. След многобройни показания на вещи лица и експерти, проследяване на движението на банковите сметки, покупки и продажби на автомобили, магистратите установяват, че семейството е заработило 2026.57 минимални работни заплати (МРЗ), а е придобило имущество, оценено на 4515.33 минимални заплати. В проверките се включват и двете деца на бившия митничар, както и съпругата му.

Магистратите обаче отхвърлиха искането на комисията за конфискуване на етаж от жилищна сграда, оценен на 80 000 лв. Причина за отхвърлянето на иска е, че жилището е било прехвърлено от бабата на митничарската съпруга с договор за гледане и издръжка. Според съда този документ опровергава тезата на комисията, че имотът е придобит със средства от престъпна дейност.

Голямата разлика между доказаните законни доходи на фамилията и придобитите през този период имоти мотивира съда да постанови конфискацията им.

Решението на хасковските магистрати подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини