От х:

Днес в x:

Направиха път до "Българския Стоунхендж"

Беглик Таш се сдоби най-сетне с инфраструктура 

Древното тракийско мегалитно светилище Беглик Таш се сдоби най-сетне с инфраструктура, макар и леко примитивна, пише "Булфото".

Mистичното каменно море се намира на 40 км от Бургас и на около 5 км от Приморско. Кметът на община Приморско е разпоредил черния път до "българския Стоунхендж" да бъде засипан с чакъл, което прави разстоянието от 1,3 км все пак по-удобно за преминаване на автомобили.

Помислено е и за хората, които искат да изминат разстоянието пеша - по маршрута са разположени пейки, на които туристите могат да отдъхнат на сянка.

"Откакто общината постави табелите потока от туристи се е покачил неимоверно много", споделя екскурзоводка на обекта.

Пътят до храма на Кибела на острова в Дуранкулашкото езеро обаче трудно може да бъде открит дори и с водач. Ръждясала табела намираща се на стотина метра на отбивка от главния път към Дуранкулак и Румъния посочва, че в скалния масив на острова е изсечен елинистически пещерен храм на богинята Кибела (III в. пр. Хр.), а върху целия остров е било разположено укрепено прабългарско селище от 9-10 в.

На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира енеолитна селищна могила (4600 - 4200 г. пр. Хр.), която е паметник на културата с национално значение. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300 - 1200 г. пр. н.е.).

Да се достигне до острова обаче се оказва, че е невъзможно. Пътя до там е обрасъл с бурени и храсталаци, което го прави почти невидим, а ако туриста успее да преодолее разстоянието до острова, оказва се невъзможно да стигне до разкопките. Полуострова сега отново се превръща в остров. Пътят, по който туристите и археолозите са преминавали преди няколко години сега се е превърнал в мочурище.

 

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини