От х:

Днес в x:

Откриха картини на именити наши художници, задигнати преди 5 г.

Снимка: Пресцентър МВР

Служители от Главна дирекция "Криминална полиция" и Първо РУП-СДВР издириха крадени картини. Творбите на художниците Никола Петров, Атанас Тасев и Руска Маринова били отнети през 2007 г. Продължава работата за откриване и на останалите откраднати платна, дело на именити български художници.

Три картини, обект на кражба през 2007 г., са издирени от служители на Сектор "Културно - исторически ценности" към ГД "Криминална полиция" и колегите им от Първо РУП - СДВР. Картините са предадени доброволно от колекционер и от галерист от столицата. Намерените творби са дело на художниците Никола Петров, Атанас Тасев и Руска Маринова, творили през първата половина на миналия век.
Работата по разследването била възобновена през май т.г., след като в ГДКП е получена нова информация за издирваните платна, които навремето били част от прочутата колекция на общественика и бивш министър на земеделието и държавните имоти /1930-1931/ Григор Василев в правителството на Андрей Ляпчев.  През годините творби от ценната сбирка са участвали няколко пъти в изложби в национални галерии.
През 2007 г. била заявена кражбата на 25 картини и скулптура от ценната сбирка, пазена в частен дом в София.
Сред откраднатите преди 5 години картини са творби на художниците Владимир Димитров - Майстора, Никола Петров, Сирак Скитник, Атанас Тасев, Руска Маринова, Константин Щъркелов, Данаил Дечев и други български автори.
В процеса на работата през последния месец, криминалистите от ГДКП установили, че една от инкриминираните картини на Никола Петров - “Лебеди” от 1912 г., е била предоставена за участие през 2011 г. в престижна изложба в Столичната художествена галерия по случай 130 -та годишнина от рождението на автора. Тя е една от малкото картини на художника, които са частно притежание. При проведените оперативни действия, наред с нея, са установени също и “Портрет на Мара Василева” от Руска Маринова и “Ресторант в градина”, дело на Атанас Тасев. Трите платна са приобщени по възобновеното досъдебно производство.
Работата за установяване на останалите картини, обект на кражбата продължава. ГД “Криминална полиция” апелира към гражданите за съдействие при налична информация за тяхното местоположение. Сигнали могат да бъдат подавани на електронния адрес на ГД "Криминална полиция" gdkp@mvr.bg, чрез формата за контакт през сайта на дирекцията с електронен адрес: gdkp.mvr.bg/contactus.htm или на телефон: 982 85 09  /в работни дни от 08:30 – 17:30/.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини