От х:

Днес в x:

7 деца ранени при катастрофи за 5 месеца, започва акция „Ваканция“

На 1 юни миналата година пътните полицаи подаряваха играчки на децата в колите

Статистиката на КАТ-Хасково сочи, че за тази година катастрофите с участието на деца са 7, при които има 7 ранени. В сравнение за същия период на миналата година ПТП са 10, с 2 убити деца и 11 ранени. Информацията е от областната дирекция на МВР по повод стартиращата на 1 юни акция „Ваканция“. Инициативата е на „Пътна полиция”.

На 1 юни – Международният ден за закрила на детето, в знак на съпричастност, от МВР призовават водачите на МПС да се движат през целия ден с включени фарове на къси светлини

В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътно-транспортни произшествия. С цел предотвратяване на инциденти ГД „Охранителна полиция” за пореден път организира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”. Тя ще стартира на 1 юни – Международен ден за закрила на детето, и ще продължи до 15 юни.

През този период служителите на пътна и охранителна полиция ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват на децата и юношите дебнещите ги на пътя опасности при неправилно и внезапно пресичане на пътното платно, при управление на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, както и при пътуване без обезопасителни колани и системи за превоз на деца. Предприети са мерки за установяване на местата с повишена опасност от произшествия с деца и юноши.

Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Стриктно ще бъде следено за спазване на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използването на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и за шофиране от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни.

По време на акцията „Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение.

Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите

Препоръки към водачите

- Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.

- Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент!

- Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.

- Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил! Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.

- На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.

- Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.

- В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.

Препоръки към родителите

- Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя!

- Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.

- Проучете къде и с кого ще играе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.

- Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.

- Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност /категория „М”/ и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.

- Задължително използвайте обезопасителни системи /седалки и столчета/ при превозване на малки деца в автомобила.

Препоръки към децата и юношите

- За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.

- Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен светофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.

- На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.

- Никога не пресичайте платното тичешком! Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.

- Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.

- Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това.

Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини