От х:

Днес в x:

За първи път: Оперират мозъчен кръвоизлив в Хасково, жена оцелява по чудо

Уникални снимки от първата в историята на Хасково мозъчна операция. Д-р Филипов е най-отблизо

Първа в историята на медицината в Хасково операция на мозъчен кръвоизлив, бе извършена в хасковското отделение по неврохирургия. Животоспасяващата интервенция бе на началникът на отделението д-р Румен Филипов, хирургът д-р Делчо Каравасилев и на д-р Георги Ангелов от Кърджали.

Освен, че е първа, операцията е уникална-наведнъж са клипсирани 3 /!/ аневризми/патологично разширени кръвоносни съдове в мозъка/. Като се има предвид, че от спукване само на една аневризма в мозъка процентът на смъртност е огромен, жената на практика е имала три мини в главата си, които са обричали бъдещето и. Фактът, че след спукването на едната още е жива, е равносилно на чудо. То се е случило на разпети петък, 13-ти април.

42 годишната Петя Трендафилова не само е жива, но и изглежда съвсем здрава и готова за изписване. Само преди седмица обаче живота и увисва на косъм. Петя е на пикник с малкия си син Веско на язовира в Сусам. Внезапно и прилошава и губи съзнание. Момчето губи ума и дума, но все пак бързо вика помощ. Жената по спешност е транспортирана в хасковската болница, където д-р Каравасилев прави скенер и констатира спукана аневризма. В такива случаи, практиката изисква изследване с ангиограф/мозъчен скенер/ и после операция. В Хасково няма ангиограф и жената е трябвало да бъде транспортирана за София. Неврохирурзите обаче имат правило, че операцията е най-успешна в първите 48 часа след кръвоизлива и колкото по-рано, толкова по-добре. Другият подход е изчакване на около 20 дни за стабилизиране на аневризмата и тогава операция. Проблемът е, че в това време кръвта може да влезе в мозъчните структури....и пациентът да умре.

Началникът на отделението д-р Румен Филипов взима решение за операция без ангиография. Заедно с хасковският си колега д-р Каравасилев, оперира и кърджалиецът д-р Георги Ангелов. Операцията започва в петък, 10 сутринта.

Д-р Филипов отваря черепа на предполагаемото място на аневризмата. Открива я, но установява, че това е старо прокървила аневризма. Тоест жената е претърпяла един мозъчен кръвоизлив и дори не е потърсила медицинска помощ. Филипов клипсира аневризмата, но продължава да търси новия кръвоизлив. Намира го и го отстранява. Всичко изглежда свършено, но воден от някакво 7-мо чувство, хирургът прави пълна ревизия на оперирания участък. И открива 3-та аневризма, готова да се спука.

Операцията свършва успешно в 3 следобед. За стандартите на неврохирурзите е като Формула 1. Обикновено 5 часа отиват при операция на една аневризма, в случая са три.

Така животът на 42 годишната майка на две деца, Петя Гочева Трендафилова е спасен на три пъти. В пълно здраве, жената ще бъде изписана в края на седмицата, но лекарите и препоръчват спешен ангиограф и на другата половина от мозъка. Опасенията са, че има слабост на кръвоносните съдове в мозъка и нови аневризми изобщо не са изключени.

Същевременно от болницата се зарекоха до няколко месеца да имат собствен ангиограф. Обществената поръчка е приключила, избран е доставчик на апарата на стойност 1.5 млн лева. В момента изтича законния срок за обжалване, след което в Хасково ще заработи ултрамодерен комбиниран ангиограф за сърдечни и мозъчни изследвания.

Г. Христов

Операцията е продължила 5 часа. Оперира се само под микроскоп
Румен Филипов е считан за най-добрия оператор в България
Състоянието на Петя доказва това. На излекуваната пациентка се радва и директорът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков
Петя е контактна и като се изключи превръзката-изглежда напълно здрава
Д-р Каравасилев първи преглежда пациентката и дава диагнозата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини