От х:

Днес в x:

100 фиданки и храсти садят в Езиковата

Стотина фиданки и декоративни храсти засаждат днес в двора на Езиковата гимназия в Хасково възпитаниците на училището. В инициативата са включени ученици от всички класове, уточниха от гимназията. Залесяването на зелените площи в двора на Езиковата не става хаотично. Миналата година гимназията кандидатствала с проект пред образователното министерство за озеленяване и изграждане на открит фитнес, но проектът не бил одобрен. Днес той, поне в едната му част, се ползва за засаждане на фиданките и декоративните храсти , осигурени от община Хасково, която през март стартира програма „120 години озеленяване в Хасково“.

От общината информират, че са постъпили заявки от 13 училища и детски градини от града и селата. Те ще получат от общинския разсадник общо 130 широколистни и иглолистни дръвчета, както и 900 декоративни храста.

Озеленяването в Хасково води началото си от края на 19 век. През 1892 тогавашната общинска власт решава да благоустрои терена, където земеделци изхвърляли отпадъците си, а сутрин изкарвали добитъка си на паша. Мястото е сегашната Градска градина.

По покана на градската управа в Хасково пристига Марин Пенчев, родом от Килифарево, който е изучавал декоративно градинарство в Унгария. През 1884 година той се завръща в София, където участва в създаването на Борисовата градина. По-късно е поканен в Хасково, където поставя началото на парковото строителство.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини