От х:

Днес в x:

Домашен пай от сливи

Домашен пай от сливи

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Смесете брашното, захарта, маслото и солта и ги размесете с ръка до получаване на груби трохи. За по-лесно използвайте блендер или кухненски робот. Към трохите добавете яйцето и замесете гладко тесто. Оформете топка, увийте я в алуминиево фолио и оставете в хладилник за половин час.

През това време измийте и подсушете сливите. Разполовете ги и махнете костилките, като по желание всяка половинка разрежете на 2. Сливите разбъркайте добре с кристалната захар и канелата.

Готовото тесто разточете на блат, така че да се покрият и стените на формата, в която ще печете. Предварително намазнете формата и поръсете с малко галета.

Прехвърлете блата вътре с помощта на точилка и притиснете внимателно така, че добре да полепне по стените. Щръкналите краища изрежете и поръсете добре тестото с останалата галета.

Отгоре подредете сливите, както е на снимката. Сложете пая да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Разбъркайте пудрата захар с 1 с.л. вода, колкото да се получи гъста захарна паста.

Готовият домашен пай от сливи намажете със захарната смес с помощта на четка и оставете да се охлади във формата преди да поднесете.

Източник: gotvach.bg

Последни новини