От х:

Днес в x:

Телешка глава в шкембе

Телешка глава в шкембе

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Изчистете и измийте добре телешката глава и шкембето и ги натрийте със сол и черен пипер. Накълцайте лука и морковите и ги запържете в 3/4 ч.ч. мазнина.

Отделно запържете каймата в другата мазнина и я овкусете със сол, черен и червен пипер. Прибавете запържените лук и моркови, бялото вино и магданоза и разбъркайте добре. След малко снемете от котлона.

Сложете главата в шкембето, така че гладката му страна да е отвътре. Сложете плънката в устната кухина на главата и около нея и зашийте шкембето.

Сложете го в намазнен пръстен гювеч или огнеупорен съд, долейте малко вода и покрийте тавата и шкембето плътно с алуминиево фолио, защото ще се пече дълго и не трябва да изгаря.

Оригиналната рецепта е с обикновено тесто (3 ч.ч. брашно, 2 с.л. оцет, 2 с.л. олио, малко сол и вода), с което се покрива тавата и шкембето.

Замесеното тесто оставете да втаса за 20 мин., разделете на 4 топки и всяка разточете на кора с диаметър 15-17 см. Най-удобно е да оставите Телешката глава в шкембе да се пече цяла нощ на слаба до умерена фурна.

Източник: gotvach.bg

Последни новини