От х:

Днес в x:

Пълнена коледна пуйка

Пълнена коледна пуйка

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Почистете пуйката, като запазите дреболиите й. Натъркайте я с малко сол, зехтин и пресования чесън отвън и вътре. Вътре я полейте с 1/2 от бялото вино и я сложете за 1 час да се овкусява, като от време на време я обръщате.

В голям тиган загрейте малко олио и задушете накълцания праз, гъбите и дреболийките на пуйката. Щом всичко омекне, добавете подправките. След това сипете предварително изплакнатия ориз и разбъркайте, докато всичко се разпредели равномерно.

Долейте останалото вино, разбъркайте и щом се изпари, долейте чаша топла вода. Разбъркайте, докато оризът поеме всичката течност. След това долейте 2 чаша вода и отново изчакайте и тя да се абсорбира. Свалете плънката от котлона и към нея прибавете накълцаните сушени плодове. Оставете плънката да се охлади.

След това напълнете пуйката с плънката и я зашийте. Сложете я в намазнена тава, върху парчета лук, за да не залепне. Намажете обилно цялата пуйка със смес от 1-2 ч.л. червен пипер и зехтин. Долейте в тавата 2 ч.ч. топла вода.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече в загряна слаба фурна. Печенето отнема около 5 часа. Готовата пуйка се изважда, отстранява се фолиото и с помощта на лъжица се полива с получения в тавата сос. Върнете я във фурната, докато хване апетитен загар.

Източник: gotvach.bg

Последни новини