От х:

Днес в x:

Пълнозърнести кифлички

Пълнозърнести кифлички

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Маята се размива заедно със солта и захарта в съвсем леко затопленото мляко. Когато се разтвори напълно, се добавят лененото и пълнозърнестото брашно. Сместа се разбърква добре, покрива се с кърпа и се оставя на топло около 30 минути или докато удвои обема си.

Към втасалата закваска се добавя само белтъкът на яйцето и половината количество мазнина. Постепенно се добавя предварително пресятото бяло брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на съда.

Изважда се върху набрашнена повърхност и се домесва до получаването на гладко тесто, което не лепне на ръцете. Тестото се прехвърля в леко загрят и намаслен съд, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 50 минути. Изважда се и се разделя на две равни части.

Всяка част поотделно се разточва на кръг, който се разрязва на 6 триъгълника. Яйцата и сиренето се объркват до получаването на еднородна маса. С помощта на лъжичка слагаме по малко от плънката в широкия край на триъгълниците от тесто и ги навиваме във формата на кифлички.

Суровите кифлички се прехвърлят в предварителна намазнена тава. Намазват се с жълтък, поръсват се по желание със сусам или мак и се пекат в незагрята фурна на 180 градуса до готовност.

Източник: gotvach.bg

Последни новини