От х:

Днес в x:

Таксиджии се хванаха за гушите. Преглед на регионалния печат

"Война за 50 стотинки" чело на вестник "Новинар юг". Таксиметровите фирми в Димитровград се хванаха за гушите с фиксиран курс. Започнало се след като водещата фирма в града рязко свалила цената за курса в рамките на града от 2 на 1.20. Останалите две фирми побързали да сторят същото. Клиентите са доволни, но таксиджиите са озлобени, защото карат за жълти стотинки. Началото на разпрата било решението да се премахнат безплатните телефони за клиенти. Те натоварвали бюджетите на фирмите с по 1000 лв месечно. Понеже нямало единомислие по въпроса, едната фирма заплашила да смачка другите и почнала с намаленията на тарифите. От общината не могат да направят нищо за да регулират конфликта, тъй като тяхната задача била да се следи да не се кара под фиксираните минимални прагове на километър.

Войната за стотинки се пренесе и при хлебопроизводителите. "Ядем по евтин хляб до Нова година" Това стана възможно след като хасковският хлебозавод свали с 20 стотинки цената на самуна. За да избегнат фалитите, вкупом го последваха и по-малките производители. Пред "Новинар" шефът на хлебозавода обяснява че причината е резкият спад на цената на пшеницата която се търгува по 260-270 лв за тон, докато през лятото се е предлагала на 400 лв. С поевтиняване на пшеницата поевтинява и брашното. Ниската цена със сигурност щяла да се запази до Нова година и нямала нищо общо с изборите.

Според по-малките играчи на пазара, когато се възстанови реалната цена от 1 лв за самун хляб, фирмите производители ще са намалели няколко пъти, защото по-ниската цена изяжда печалбата им и ги обрича на фалит.

Темата с хляба е сред водещите и в другият ежедневник "Хасковска Марица". От там цитират думите на шефа на Хлебозавода Тодю Тодев, че твърде е възможно да има още едно поевтиняване на насъщния-през март. С колко точно, не се съобщава.

"Инвалиди и незрящи гласуват в Младежкия". Там ще бъде обособена специализирана секция за гласуване на хора с увреждания.

"До 9 дни Лавчев пак в съда за рекет"-водещо на страница 3-та ан "Новинар". Коригираният обвинителен акт срещу бившия замгенерален директор на НВМС влиза отново в съда. Ветеринарният шеф бе обвинен че притискал за пари хасковска млекопреработвателна фирма, за да не и изпраща проверки и да я вади от списъка с изрядните пред ЕС. Хасковският съд го призна за виновен и му даде 7 години затвор. Пловдивският апелативен отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Хасково.

"Днес връщат ПМГ на Хасково". Сградата на Математическата става общинска и вече може да кандидатства пред програми за ремонт и енергийна ефективност. Днес споразумението подписват областният Ирена Узунова и изпълняващият длъжността кмет на Хасково Нели Станева.

"Заплашват ходжа от Малево във Фейсбук" водещо в "Хасковска Марица". Предизборната война се премести и в социалната мрежа. Дъщерята на кмета на селото обидила имама Шабан Читаков, той пък я дава на прокурор. Заплахите и контразаплахите нажежиха страстите в хасковското село. Интернет форумите бяха заляти с обвинения между двете страни, но позитивното е че конфликтът се приема за личностен, а не на верско-етническа основа.

"18 от Езиковата със сертификат от университета на Мадона". Това е Мичиганският униферситет, чийто изпитен филиал в България е Езиковата гимназия. 18 деца се явили за придобиване на пожизнен сертификат за влаеене на английски език. 18 го взели.

"Кухи програми за въздуха ни носят глоби от ЕК", чело на "Марица". В Европа не си поплюват по адрес на несвършена работа. Хасково и Димитровград са едни от общините в България които не са изработили план как да спрат замърсяването на въздуха. Тоест планове, има но те не са реални и с нищо не могат да подобрят положението на въздуха над двете общини. Плановете за Хасково например два пъти били преправяни, но и така не стават. От общината не могли да се сетят колко са платили на фирмата, която изработила негодните планове, заради които  можем да бъдем глобени.

"Софтуер позволявал манипулиране при разпределение на делата". Думите са на не кой да е , а на председателят на хасковсикят районен съд Миглена Тянкова. Вчера тя представила доклад пред комисия към Висшия съдебен съвет с предложение софтуерният пордукт, който да разпределя делата на случаен принцип, да е един, а не три. Сега съставът на делата можел да бъде манипулиран. Тянкова намеква и че няма ясни и точни вътрешни правила, които да гарантират прозрачност в процедурата.

"Областта дава твърд отпор на професиата социално слаб" на стр 4-та. През миналата година броят на социално подпомаганите е бил 1631, през тази година са 1081. За 4 години броят на държавно подпомаганите в хасковска област е намалял 4 пъти. Заслугата е изцяло на екипът на Емилия Масларова от правителството на тройната коалиция. Тя наложи рестриктивни мерки на онези които цял живот живеят на хранилка от държавата. Времето за даване на социални помощи бе ограничено на 1 година, а в следващите 12 месеца лицето нямаше право на помощ. Целта бе да се стимулира населението, предимно от малцинствата, да се раздвижи и си търси работа. Правозащитни организации на ромите обаче атакуваха това решение в Страсбург и тази година то падна. Резултатът ще е че практикуващите "професия социално слаб" отново ще се увеличат за сметка на хората с истински професии. Те ще бягат зад граница.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини