От х:

Днес в x:

Арестуваха служители на ДАИ и АПИ за подкупи по магистрала Тракия

Арестувани за подкуп са служители на Агенция "Пътна инфракструктура" (АПИ) и на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ).

Сред задържаните за предлагане на подкуп от 7 200 лв. е и служител на фирма "Трейс". Общо арестуваните при полицейската операция "Спокойствието" в Стара Загора са шестима, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Алекси Алексиев, предаде БНР.

Алексиев очаква след операция "Спокойствието" ревизия в офисите на ДАИ и Агенция "Пътна инфраструктура" в Стара Загора и Свиленград. 

На пресконференция той потвърди изявлението си, че един от предложилите подкупа от 7200 лева е 60-годишен служител на фирмата "Трейс", която строи ЛОТ 2 на автомагистрала "Тракия". Подкупът е бил даден пред кафене в село Тракия, община Опан. Задържани са двама служители от свиленградския филиал на мобилна група на Агенция "Пътна инфраструктура", две длъжностни лица от ДАИ и двамата представители на строителните фирми, предали парите. Късно в петък вечерта е задържан и директорът на ДАИ-Стара Загора Ангел Димитров. Той е получил сърдечна криза и е бил настанен в болница, където състоянието му е стабилизирано.

Според Алекси Алексиев от една година назад е изградена стройна схема за получаване на регулярни подкупи и плащане на т. н. данък "спокойствие" -служители и контролни органи на тези две институции да не проверяват товарните автомобили, извършващи превоз на инертни материали, предимно за строителството на магистрала "Тракия" и същите автомобили да не бъдат санкционирани при констатирани нарушения.

По предварителни данни на икономическа полиция, работила по случая няколко месеца, данък "Спокойствие" е по 100 лева на товарен автомобил годишно. Доказателства сочат, че за една година назад служители в местните клонове на ДАИ и АПИ са получили над 70 000 лева подкуп. Намерени са и 12 000 лв. в местния офис на АПИ - Свиленград, чиито произход тепърва ще се изяснява.

Дали пари са отивали и по-нагоре в двете държавни контролни иституции на този етап не е ясно, но според Алексиев чадър над никого нямало да бъде разпъван. На задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и ще им бъдат поискани 72-часови мерки по Закона за МВР.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини