От х:

Днес в x:

Калпав водопровод принуди село да пие негодна вода

Единствената вода в Татарево е негодната

От две седмици жителите на село Татарево община Минерални Бани са на частичен или пълен воден режим. За това сигнализираха хората от Татарево, които се оплакаха, че са принудени да черпят вода от стари герани в дворовете си. Тези пък които нямали такива, наливат вода от малка чешмичка до река Татаревска. На нея санитарният контрол е сложил предупредителна табела „Водата не е годна за пиене”. Годна, негодна ама поне е вода. От половин месец в чешмата ми няма никаква, обясни Васил Боянов, докато търпеливо чакаше чучурчето да напълни 10 литровата му бутилка. Отне му цели 15 минути под безмилостно напичащото слънце. След кратък размисъл обаче даде бутилката на комшията Митко Иванов- „Вземи я ще си извадя от бунара. Ти нямаш такъв”. Водата от дворния кладенец била по-мътна ама ставала за пиене.

В Татарево има вода да се удавим. Ама не е в чешмите, с мрачен хумор коментираха 10-на души пред местния магазин. Поради липса на вода, по-голямата част от тях надигаха бира след бира. Минералната вода в магазина, пък свършвала по-бързо от хляба.

Татаревци сигурно няма да умрат от жажда, но къпането станало лукс. Доматите по градинките пък вече изсъхнали. Местно стопанство реши проблема, като точеше с помпа вода от татаревска река. Цял камион с бидони трябвало да стигне за едно поливане на насажденията. В рекичката не бе много ясно кое е повече, водата или мръсотията. За поливане обаче ставала.

Никой от шефовете на ВиК днес не вдигна дори мобилните си телефони, за да каже кога ще свърши водния режим на селото. С това се нае кмета на Минерални Бани Орхан Шабан. Вчера участвал в общоселско събрание и извикал отговорниците за селските райони към ВиК. „Имаше голяма авария край Ябълково. Тя вече е отстранена но сега се пълнят резервоарите и се изравнява налягането” обясни Шабан. Това било необходимо, защото на същия водопровод били закачени Сусам, Минерални Бани, Брястово и Спахиево. "Водните" правили всичко възможно, въпреки честите аварии. „В селото има вода-до обяд в горните махали, след обяд-в долните” уточни Шабан. Местните обаче не знаеха такова нещо. „От месец горе-долу пускаха вода само вечерта. От две седмици съвсем престанаха” обясин Васил Боянов. По думите на татаревци, от ВиК им казали, че и водопровода от Баните за Татарево също често аварирал и това била причината в Татарево да е без вода повече от всяко друго село в региона. "В понеделник вода в селото ще има" зарече се Орхан Шабан.

Припомняме, че водната връзка между Минерални Бани и Татарево е нова, от началото на тази година. Нейното използване се наложи след като във водата на селото бе открит арсен над допустимите количества, заедно с димитровградския Меричлери. За разлика от димитровградските си колеги, хасковското ВиК реагира светкавично след седмица пусна чиста вода по алтернативен водопровод. После рапортува, че проблема в Татарево е решен. В същото време Меричлери вече 8-ми месец е на водоноски.

В Татарево арсен няма. Няма и вода.

Г.Христов

Боян налива от четвърт час 10 литрова туба
После подари водата на съседа-нямал кладенец
Земеделците пък черпеха с помпа от малката рекичка
Народа няма вода, но пък има бира
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини