От х:

Днес в x:

Нашествие от костенурки по пистите на летище Кенеди

Около 150 костенурки пропълзяха по пистите на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк в търсене на плажове, където да снесат яйцата си. Походът на влечугите забави десетки полети, съобщи Асошиейтед прес.

Флегматичният марш на черупчестите твари започна вчера в 6:45 часа сутринта местно време и след три часа на една от пистите за излитане имаше толкова много костенурки, че се наложи авиодиспечерите да пренасочат излитащите полети към друга писта, предаде БТА.
Работници започнаха да събират влечугите и да ги извозват с пикапи извън летището.

Средното забавяне, предизвикано от животните, беше около 30 минути. Самолет "Боинг 737" бил блокиран от нашествениците. След като работници ги отстранили от пътя му, той заел позиция за излитане и получил разрешение, но бил блокиран от още костенурки.

"Надяваме се на по-бързи животни следващия път", коментира говорител на авиокомпания "Джетблу". "Отстъпихме пред Майката природа", коментира говорител на Пристанищните власти, които притежават летището.

Диамантеногръбата костенурка може да достигне дължина от 23 сантиметра и тегло от 1,4 килограма. Тя мигрира всяка година в района на летище "Кенеди", което е построено между залива Ямайка и резерват. В края на юни или началото на юли животните се отправят от залива към плажа, за да снесат яйцата си. Пикът на миграцията обикновено продължава няколко дни.

Заблудените животни са сериозен проблем за летище "Кенеди" и намиращото се наблизо "ЛаГуардия", които са разположени край брегове, обитавани от гъски, костенурки, жаби и други животински видове. През януари 2009 г. самолет "Еърбъс А320" със 155 души на борда се приводни принудително в река Хъдсън, след като се сблъска с ято птици и двата му двигателя отказаха. Всички пътници се спасиха.
През последната година самолетите от летище "Кенеди" са се сблъсквали с чайки, соколи, лебеди и един рибояд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини