От х:

Днес в x:

Руското посолство: Поругани бяха освободителите на България от фашизма!

Посолството на Русия за пореден път е принудено да констатира възмутителния акт на вандализъм по отношение на Паметника на Съветската армия в София. Поругаването на паметта на воините, освободили България и Европа от фашизма, бе извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи. Това съобщиха от пресслужбата на Посолството на Русия в София.

Не може да не ни тревожи фактът, че това стана в навечерието на 70-та годишнина от началото на Великата Отечествена война, когато целият свят прекланя глава пред многомилионните жертви на народите на СССР в името на мира в Европа. Ние решително сме против конюнктурното изкривяване на историята и демонстративните прояви на неуважение към една от най-трагичните й страници.

Посолството подчертава, че съгласно §12, ал. 1 от Закона за културното наследство на Република България Паметникът притежава статут на групова недвижима културна ценност, и в това си качество попада под действието на международните и вътрешните законодателни актове за опазване на културните ценности.

При това, в съответствие с положенията на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (член 14) и Споразумение между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (член 10), страните са задължени да предприемат необходимите мерки за запазване и полагане на грижи за намиращите се на териториите на двете страни паметници, свързани с тяхната история и култура.

Въпросът за уважителното отношение към паметниците на нашето общо минало дълбоко вълнува както руската, така и българската общественост. Руската страна обръща внимание върху тази тема в процеса на политическите контакти между ръководството на Русия и България.

Посолството е признателно на българските обществени организации, творчески съюзи, представители на медии и на гражданското общество, които се изказаха против оскверняването на Паметника, осъдиха този безотговорен и позорен акт и организираха възстановяване на първоначалния вид на монумента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини