От х:

Днес в x:

Българо-руската дружба почисти изрисувания паметник

По инициатива на Форум „България – Русия” тази нощ е започнало почистването на барелефа на паметника на Съветската армия, предаде Фокус.

На място се носят различни слухове в колко часа точно е станало почистването. Според някои от гражданите, живеещи наблизо, това е започнало в 4.30 часа през нощта. Според други – в 5.45 часа вече са приключвали.

Почистващите са обещали по-късно днес да се върнат и с нови препарати да довършат премахването на боята, от която още има следи по фигурите.

В района на паметника се виждат няколко гъби, използвани за почистването и все още около е него е мокро. Десетки софиянци пристигнаха рано тази сутрин, доведени от информацията, че започва изчистване на паметника. Някои бяха разочаровани, че всичко се е случило през нощта и тук няма никой от гражданските организации, които бяха поели инициативата.

Периодично избухват словесни спорове между привърженици и противници на боядисването на паметника. На място има полиция и една полицейска патрулка.

Паметникът бе оцветен в нощта на петък срещу събота, след като барелефите му бяха превърнати в герои от американските комикси. От форума настояват паметника да бъде включен в системата за сигурност на Столична община и системата за видеонаблюдение.

Срещу оцветяването на барелефа на паметника остро реагираха обществени организации, както и русофилски дружества. Над 18 съюза подписаха декларация срещу оскверняването на паметника. Те настояват в държавното ръководство и столичното кметство да вземат незабавно мерки срещу вандалите.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство по чл.325 от Наказателния кодекс. Наказанието за това престъпление е до две години, с пробация или с обществено порицание, но е възможно и лишаване от свобода до 5 години.

Към момента се извършват действия за установяването на извършителя от служителите на Първо РУП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини