От х:

Днес в x:

Всяко трето дете в Хасково с алергия

Децата са повсеместна жертва на пролетните алергии

Повече от 30 % от децата на Хасково имат пролетна алергия, алармират педиатрите в града. При някои се проявява като обострени хронични състояния, при други за пръв път. Най честите проявления на алергията са конюктивит, хрема, кихане и суха кашлица. Повечето родители отдават това на пролетен вирус, заради което има съмнения за грип в града. Такъв обаче няма, единодушни са джипитата и здравната инспекция. Заболелите от ОРЗ /остри респираторни заболявания/ за последната седмица са 116 на 10 000, при 129 на 10 000 за предходната седмица-тоест грипно болните дори намаляват. Епидемичният праг е 200 на 10 хил.

Няма епидемичен праг за алергиите, но те са рязко завишени и могат да предизвикат усложнения предупреждават лекарите. Особено вредно е пациентите да започнат да лекуват симптомите-кашлици, кихане и др с лекарствата за вирусни или бактериални инфекции, сред които антибиотици. При подобни състояния у гражданите се препоръчва незабавен преглед при лекар.

Куриозно, но част от възрастните откривали, че всъщност страдат от алергии, когато измежду многото поети лекарства, пият и алергозан.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини