От х:

Днес в x:

14 °C

Специализантите в МБАЛ с по-големи заплати от шефските

Младите специализанти са ключови за графика в спешното отделение

Специализантите в хасковската многопрофилна болница ще се сдобият с по-големи заплати от шефовете на отделения. До куриоза може да се стигне след обнародване на промените в наредба 34, приети от министерството на здравеопазването. От ведомството предлагат специализантите в болницата, държавна поръчка, да получават от 2 до 4 минимални работни заплати на месец, или до 960 лв. За справка, началниците на отделенията в областната болница взимат около 550 лв. Старши сестри с 30 годишен стаж се разписват на фишове от 350 до 400 лв.

Според промените в наредбата, специализантите които сами плащат обучението си също ще получат подобрение на заплатите. Те ще могат да взимат до две минимални заплати на месец-480 лв.

Също така медиците ще могат да получават и допълнителни средства от финансирането по здравна каса и другите форми на плащане в лечебните заведения. С промените се регламентира и правото им да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск. Всички тези права ще залегнат и в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения.

Освен това разходите по обучението на специализантите, които не са държавна поръчка, ще могат да се поемат от лечебните заведения или други лица. По този начин ще се даде възможност на повече млади хора да учат, а на лечебните заведения да задоволяват нуждите си от лекари.

В Хасковската МБАЛ в момента се обучават 27 специализанти, информират от ръководството на лечебното заведение. Въпреки ниското заплащане до сега и множеството административни затруднения, нашата болница е притегателен център за млади лекари дори от съседни болници. В Хасково спациализация карат медици от Стара Загора, Кърджали, Смолян, Димитровград и други градове. Млади лекари има във всички отделения, като в някои от тях са ключови при изготвяне на графикът за дежурства.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини