От х:

Днес в x:

Тиквички от покрива и сол от водорасли от „сините“ градини

Градини по покривите събират местните общности

Покривните градини понижават температурата, натрупваща се в градовете, намаляват праховото замърсяване и поглъщат вредни емисии от атмосферата. Морето пък дава възможности за производство и съхраняване на храни подобно на почвата. Малки проекти обединяват жителите от местни общности на различни места в Европа за отглеждане на храни с устойчиви практики и осигуряват обучение за деца и ученици.

Градините, появяващи се по покривите на сградите в много европейски градове, обединяват новаторски технологии и традиционни техники, за да осигурят естетика или да отговорят на по-практични нужди.

При създаването им едно от най-големите предизвикателства е структурното укрепване на сградите заради допълнителната тежест, която те трябва да поемат, обясняват представители на словенския стартъп „Кнауф инсулейшън% (Knauf Insulation) на Фестивала на Новия европейски Баухаус в Брюксел. Малката компания е разработила в отговор на това предизвикателство специално покритие за покривни градини и зелени фасади - като среда за отглеждане на растенията се използва филц от минерална вата, което прави зеления покрив много два-три пъти по-лек от покрития с почва - 45 кг на 1 кв м при дебелина от 6 см. Напояването на покривите да става по естествен начин - от дъждовната вода, макар да изисква наторяване веднъж годишно. При зелените фасади все пак е необходимо инсталиране на напоителна система, но използването на водата е много по-икономично отколкото при почвените покривки, тъй като никаква част от нея не се губи, подчертават от старъпа.

При това решение се засаждат сукуленти, а това не отговаря на нуждите на кооператива ПАКТ (PAKT) в Антверпен. На покрив в белгийския град се издигат парници и се разпростират дълги дървени сандъци, в които растат различни видове зеленчуци. Инициативата започва, когато предприемач купува стар склад в бизнес центъра на Антверпен с намерение да я преустрои в офиси. Намерението първоначално е само да се повиши стойността на имота чрез облагородяване на покрива, но мястото се превръща в притегателен център за местната общност, където се провеждат множество мероприятия, в терен за обучение на ученици и в градска забележителност. Срещу такса членовете на кооператива могат да участват в отглеждането на храни по екологичен начин, за което на всеки две седмици биват обучавани от фермери, а после - и да занесат у дома каквото си харесат от продукцията, например рукола или тиквички. Таксите, събирани от любопитни да видят покривната ферма, пък вече носят почти половината от приходите на кооператива, който се надява да повтори успеха си и на ново място в Антверпен или други европейски градове.

Подобен резултат постига и „Синята обществена градина“ в крайморския квартал „Фрихамнен“ на Гьотеборг, където в миналото е имало корабостроителници и пристанищни съоръжения. „Морето може да дава и съхранява храна по същия начин като парче земя, но вместо картофи и моркови отглеждате миди и водорасли“, разказват участници в проекта на университета в Гьотеборг.

В океана има достатъчно хранителни вещества под формата на азот и фосфор, а подобни „градини“ могат да се изграждат край брега или навътре в морето. Както и при покривната градина в Амстердам, в „Синята градина“ се оглеждат местни видове - европейски стриди, сини миди, захарни водорасли (Saccharina latissima), морска салата (Ulva spp), скариди. Посетителите - големи и малки, могат да научат повече за морските храни, както и да опитат сами да ги отглеждат и готвят. Могат да пробват и да си направят „сол от водорасли“ - смес от морска сол и изсушени водорасли, използвана като подправка.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини