От х:

Днес в x:

Volvo произведе последната си кола на дизел

Още през миналата година Volvo обяви, че взима сериозно плановете си за пълна електрификация с новината, че ще спре да произвежда коли с дизелови двигатели.

И това не са били празни приказки, които модерно мислещите им клиенти просто искат да чуят, а действителни намерения. Всъщност преди дни Volvo произведе последната си кола с дизелов двигател.

Това бележи краят на една ера, защото от 45 години шведите правят коли на дизел, като между 2012 г. и 2016 г. именно дизеловите коли оформяха половината от продажбите на компанията.

Последният автомобил с дизелов двигател на Volvo е XC90. Големият SUV е с редови 2-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор под капака и слезе от поточната линия в завода в Торсланда, Швеция, тази седмица.

Но въпросният Volvo XC90 няма да запали към своя нов собственик, а към музея на компанията в Гьотеборг, където ще остане като реликва за поколенията напред. Заводът в Торсланда пък вече е променен така, че в него да се произвеждат само електромотори за новите електрически автомобили на Volvo.

Плановете са до 2030 г. шведите да произвеждат само и единствено електромобили, с което да се превърнат в едни от първите в света стари производителите, които го правят.

От 1991 г. до момента Volvo са произвели над 9 милиона дизелови автомобила, което е показателно за търсенето, на което колите с това задвижване са се радвали. Първият дизелов двигател на Volvo е бил 244 GL D6, който обаче е разработка на Volkswagen и Audi. Едва през 2001 г. шведите разработва собствен петцилиндров дизелов двигател, пише Motor1.com.

Следващата стъпка за Volvo ще бъде да прекрати изцяло производството на коли с двигатели с вътрешно горене, което трябва да се случи през следващите няколко години. Според Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) делът на дизеловите двигатели при продажбите на нови автомобили е спаднал на 13.6%. Докато електрическите автомобили са оформили дял от 14.6% от продажбите за миналата година.

Лайфстайл / Тенденции / Volvo XC90 - последният автомобил

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини