От х:

Днес в x:

"Забранено за възрастни" отново ще радва детската и младежка публика в Смолян и областта

Изображение 1 от 4

    От 5 до 9 октомври в  Смолян и още 20 по-малки градове и села в областта ще се проведе деветото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика - "Забранено за възрастни". Това съобщи пред медиите режисьорът Петър Тодоров от фондация „За Родопите“, които съвместно с община Смолян организират фестивала. В пресконференцията участваха и целият екип, който е организирал културната програма. Секретарят Момчил Николов заяви, че без съвместните усилия на организаторите и общината, фестивалът не би се случил за девета поредна година. Той посочи, че община Смолян е ограничила културния си календар в голяма степен, защото трябва да сме отговорни към населението и да даваме пример. Решихме, че отделни събития трябва да ги има при спазване на всички противоепидемични мерки. Надявам се събитието и тази година да е успешно, посочи още Николов.
    Община Смолян е прекрасен пример за публично-частно партньорство, коментира Тодоров. Той уточни, че тази година програмата в Смолян е леко редуцирана, защото училищата и детските градини са в особен режим. Програмата ще е пред и в театъра, където е по-лесно да се спазват противоепидемичните мерки. Постарали сме се училищата и по-големите ученици да вземат активно участие в посещаемостта. Откъм културни събития тази криза удари много малките населени места. Това може би ще е единственото събитие, което ще се случи тази година. Въпреки, че тази година гостуват само и единствено български артисти, качеството на фестивала си остава на същото високо ниво, а входът тази година по изключение и поради кризисната ситуация в страната е абсолютно свободен за всички желаещи, разясни Петър Тодоров. На касата на РДТ ще се предоставят талони за представленията, които са на закрито.
    Фестивалът ще представи 11 професионални театрални и танцови представления и един игрален филм от България за деца и младежи. Фестивалът ще се открие на 5 октомври, понеделник, от 17 ч. пред Театъра в Смолян с програма от три събития - танцова импровизация на Брейк школа „Sleepwalkingz“ от Смолян, след което продължава на открито с представлението „Повече от магия“ на Театър Трио от Бургас и завършва в Зала 1 със семейния филм „Смарт Коледа“. Освен в областния град, представления през цялата седмица ще има в Борино, Върбина, Мадан, Чепеларе, Грохотно, Чепинци, Рудозем, Неделино, Ерма Река, Старцево, Момчиловци, Елховец, Гьоврен, Смилян, Баните, Търън, Девин, Црънча, Златоград.  
    Участници тази година са Школа по брейк Sleepwalkingz (Смолян), Театър Трио (Бургас), Театър Карлсон (София), Мануела Саркисян (Варна), Фондация Арте Вива (София), Театър Кредо (София), Театър Корсар (София), Театър Весел (Велико Търново), Компания Дерида (София), Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ (Смолян), Организация за  алтернативно изкуство "36 маймуни" (София), Център за изкуства „За Родопите“ (Бостина). В мнозинството си спектаклите са носители или са били номинирани за националните театрални награди „Икар“.
    Фестивалът в град Смолян се организира от Фондация „За Родопите“ в съорганизаторство с Община Смолян. Културното събитие се провежда под патронажа на областния управител Недялко Славов и е осъществена с участието на общините- Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем и Чепеларе. „Забранено за възрастни“ е реализиран с подкрепата на Министерството на културата и със съдействието на Фондация „Америка за България“. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на
    образованието - Смолян.
    Фестивалът е уникален по рода си празник за най-младото население на Средните Родопи и те го очакват с нетърпение в началото на октомври вече девета поредна година.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини