От х:

Днес в x:

Ръководителите на държавни и общински болници няма да лекуват по трудов договор

Мнозинство от депутатите в Народното събрание реши ръководителите на държавните и общинските болници да могат да работят по трудов договор само като управители и като преподаватели. Противопоставиха се депутатите на БСП, които изразиха опасение, че така се ограничава възможността им да лекуват, въпреки че са специалисти.

"Сега ние им възлагаме те да бъдат само управители, тоест те няма да могат да практикуват медицинската професия. Аз не мисля, че в България има лекар, който ще се лиши от това да бъде, за да бъде мениджър", заяви Георги Йорданов (БСП), цитирайки сдружението на общинските болници.

В отговор председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) обяви, че промените се налагат, за да се синхронизират закона за здравето и закона за публичните предприятия, а болниците имат срок от четири месеца, за да приложат правилата, като предстои да се направят други промени, които да отразят опасенията на опозицията.

"По никакъв начин нямаме намерение да забраняваме на управителите на общински лечебни заведения да упражняват медицинска дейност. Така или иначе управителите на държавни лечебни заведения също нямат право на допълнителни трудови договори, освен вече като преподаватели. В същото време в договорите им за управление е записано, че те могат да упражняват лечебна дейност и те работят в съответните лечебни заведения и изпълняват дейностите, за които имат квалификация", каза Даниела Дариткова и увери, че ще се намери работещ механизъм и за управителите на общински болници.

Със сегашните окончателни промени в управителните съвети на държавните и общинските съвети ще има по трима души, които ще се избират от държавната агенция за публични предприятия и контрол. Депутатът от БСП Георги Михайлов заяви, че по този начин решенията ще се взимат от звено, което "няма нищо общо със здравеопазването". Дариткова контрира, че ръководителите се определят с конкурс, а в звеното участвали и трима представители на Министерството на здравеопазването. По думите ѝ така "политиката се доминира" от здравното ведомство.

БСП обвини управляващите, че правят промените, за да "се нагласят наши хора". ГЕРБ пък отвърна, че опозицията се опитва да политизира всяка тема.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Правилно
    0 0
    18:57, 25 сеп 2020
    решение.Не може две дини под една мишница.Вижте в нашата болница.Директорът ѝ я командва от операционната.Зер келепир има в тая работа...
Последни новини