От х:

Днес в x:

Женският хор към ансамбъл „Китна Тракия“ с награда от Световен шампионат по фолклор

Женският хор при Представителен ансамбъл за народни песни и танци "Китна Тракия" с диригент Тонка Колева извоюва диплом за участие в 10-ия Световен шампионат по фолклор „World Folk“ 2020.

Лауреат първа степен, пише във връчения приз. Фолклорната формация получи и специална награда на журито за техника на изпълнението.

Женският хор е отличен в категория групи за народни песни, модерен аранжимент на фолклорна музика. Съставът участва с изпълнение на песента „Лем перо“, обработка на Александър Христов. Любопитното в случая е, че записът на акапелното изпълнение на хасковските певици е направен в църквата „Свети Атанасий“ в минералбанското село Сусам, която се отличава със специфична акустика.

Доброто представяне дава възможност на хасковския хор да ползва 10% отстъпка от таксата за участие в следващия 11-ти Световен шампионат по фолклор, казаха от читалище „Тракия 2008“, под чиято шапка е женският хор.

Тази година световният шампионат се проведе онлайн заради ситуацията с коронавируса. Организира се от Световната асоциация на фолклорните фестивали и Европейската асоциация на фолклорните фестивали с подкрепата на ЮНЕСКО. В десетото издание участваха музикални и танцови състави от няколко държави - Албания, Естония, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Танзания, Хърватия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини