От х:

Днес в x:

Любопитно: паркът "пеперуда" в Димитровград

Изображение 1 от 3

    Въображението на децата е безгранично, те могат в локвата да видят езеро с рибки, в падащо листо виждат хеликоптер, а в облаците всички форми на героите от книжки и филмчета.

    Това необятно детско въображение на 6-годишна първокласничка оприличи най-големият димитровградски парк с неговите алеи и очертания като пеперуда. Сравнението с красивото насекомо бе провокирано от снимката на парк Марица от сателитите на google maps.

    Нямаше как да пропуснем да ви покажем изражението на детската фантазия, видяно в очертанията на парк "Марица". Образът на пеперуда се появява, като се прекарат линии по повечето алеи на парка, а нейните хоботчета са блоковете на ул. Цар Симеон. Очертанията на пеперуда се виждат благодарение на това, че сателитната снимка е направена през есенно-зимния сезон, преди дърветата да се разлистят достатъчно, за да заличат очертанията на по-малките алеи в парка.

    Очаква се започването на ремонт на парк „Марица“, който предвижда полагане на 50 000 кв. асфалтобетон по съществуващи главни алеи, вибропресовани павета на входното пространство на площ 1 800 кв. м.; изграждане на детски площадки, ротонда, фитнес, скейборд площадка, приключенски кът, нови пейки с облегалки и изцяло обновяване на осветлението в парка, с изграждане на парково ЛЕД осветление на цялата алейна мрежа.

    Парк Марица е разположен на десния бряг на река Марица, върху разкошна речна тераса. Засадени са много дървета и храсти. Това е най-големият от трите парка на територията на Димитровград. В самото начало е разполагал с басейн, ресторант, дори изкуствена река, по която е било възможно плаването с малки лодки. Паркът разполага с широки, дълги и много на брой алеи. Обхваща площ от 1 400 дка. Създаването му започва през 1952 год. с цел обособяване на място за култура и отдих на населението. Веднага след входа на парка, в централната му част се разкрива  голям площад, от който започва трилъчие от алеи – централни, източен и западен лъч. Централният лъч е изграден от четири алеи. Тук алейните насаждения са от чинар и липа. На север те се вливат в голям кръгъл площад. След него започва една алея, която извежда до брега на р.Марица. Алеята е озеленена двустранно с пирамидална топола. В парка са засадени различни дървесни видове, като от широколистните преобладават липа, конски кестен, чинар, топчеста акация, бреза, топола и др. Иглолистните видове са представени от обикновен и сребрист смърч, кедри, кипариси, юниперуси, някои екзотични видове бор и ела. Засадени са също и редица декоративни дървесни и храстови видове. В центъра на парка са запазени три вековни дъба, които с внушителните си размери създават място за прохлада и релаксация през летните горещини. През 2013г. същите са обявени за „защитени вековни и забележителни дървета” със заповед на Министерството на околната среда и водите.

    В североизточната част на западния лъч се намира алея „Юбилейна” в която през 1972 год. на 2 септември при честване на 25-годишнината от основаването на Димитровград са засадени 25 броя смърчови дървета от гости на града и представители на побратимени на Димитровград градове. В края на централната алея водеща до р. Марица в северозападната част на парка през 2010 год. с Решение на Общински съвет Димитровград е обособено място наречено „Алея на новия живот”, в което като традиция всяка година родители и близки на новородени деца засаждат доброволно декоративни дръвчета, безвъзмездно дарени им от Общината. В източната част на парка е изграден единственият за момента на Балканския полуостров Международен киноложки център, в който се провеждат изложби на домашни любимци.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ай
      Айде пак
      9 -4
      00:28, 30 сеп 2020
      Ще има лапане... туй ще мине сумата за ремонта на центъра.Колко хора посещават парка и как ще се опазят съоръженията и осветлението от вандалите?Улиците по кварталите са отврат,а по тях всеки ден се движат хора и коли.Сигурно по-малко може да се открадне от техния ремонт.
    • 2
      Мо
      Мохомби
      5 -2
      13:41, 30 сеп 2020
      Лапа, лапа!
    • 3
      "Наблюдател"
      7 0
      19:58, 2 окт 2020
      Помня езерото, бяха почнали да го правят, но се провалиха нещата. Имаше в това езеро, щуки, калиници и други риби. То е голям потенциал, ама пари трябват. В Пловдив направиха гребния канал и има международни състезания. Тук също може да се захранва от Марица и да се практикуват водни спортове, спортен риболов. Паркът е страхотна зона и е добре, че ще има облагородяване.
    Последни новини